Knjiga za slušanje | kulturpunkt

Knjiga za slušanje

Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće autorice Katarine Luketić prva je originalna audio knjiga objavljena u nas.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: ActuaLitté / Flickr

  • A
  • +
  • -

Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće Katarine Luketić prva je knjiga na našem jeziku pisana za slušanje. Riječ je o audio izvorniku koji dosad nije objavljen u formi tiskane knjige, a za njegovo preslušavanje trebat će vam nešto više od pet sati. Audio knjigu suizdaju autorica i nakladnik zvučnih knjiga Audio Store Transonica koji stoji iza distribucijske platforme book&zvook, mobilne aplikacije za pametne uređaje putem koje je knjiga i dostupna široj javnosti. 

Kao esejistica i urednica, Luketić se u svojem dosadašnjem radu na različite načine bavila odnosom između politike, identiteta i kulture na širem balkanskom i postjugoslavenskom prostoru. I najnovije izdanje bavi se književnim prostorom Balkana, a inspirirano je knjigom Itala Calvina Američka predavanja: šest prijedloga za sljedeće tisućljeće u kojoj talijanski pisac izabire šest pojmova – šest književnih vrijednosti koje treba sačuvati i ponijeti u novo tisućljeće. Na Calvinovu tragu, Katarina Luketić odabire šest pojmova preko kojih interpretira balkansku suvremenu književnost i za koje smatra da ih treba zadržati u idućem desetljeću, smanjujući inicijalnu vremensku dionicu na mjeru primjereniju brzim promjenama suvremenog svijeta.  

U tim transformacijama promijenio se i sam način na koji čitamo, pa se knjige sve češće i radije – slušaju. U Balkanskim predavanjima tako se na jedinstven način prožimaju tekst i zvuk; predavanja o književnosti i dramatizacije samih književnih djela; glasovi, glazba i zvučni ambijenti. "Pisati tekst koji će se prvenstveno slušati, izaći iz sigurne zone ukoričene knjige i papira pa zakoračiti u svijet glasa, zvuka i usmene interpretacije bilo mi je iznimno zanimljivo. Audio forme same po sebi uvijek pružaju posebne uvide i izazivaju specifične doživljaje, nadam se tako da će i ova knjiga sa svojim zvučnim ambijentom pružiti slušateljima/čitateljima neke takve posebne doživljaje i uvide o književnosti", kaže autorica koja je ujedno i naratorica knjige.

Uz glazbu Mare Marketa i Borisa Kovača, u izdanju glasom sudjeluju i Srđan Sorić, János Römer, Nikša Marinović, Ivan Horvat, Alen Jelen, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Bojan Brajčić, Boris Ler, Zoran Čubrilo te Nataša Janjić-Medančić. "Stvorili smo vrijedno izdanje s mnoštvom glumačkih glasova koji su interpretirali izabrane književne ulomke i donijeli posebnu dimenziju tom izdanju i tom doživljaju. Drago nam je što je Katarina prepoznala upravo medij zvuka da za njega formulira svoja znanstvena saznanja o književnosti jer je taj medij književnosti zapravo prirodan", poručuju Ljubica Letinić i Lana Deban iz izdavačke kuće Audio Store Transonica na čijoj platformi knjigu možete preuzeti za slušanje.

 
Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 04.08.2021

VEZANE VIJESTI

Čitaj, slušaj pjesnikinje!

Pripremila: Hana Sirovica
Platforma za reproduktivnu pravdu ovogodišnji Osmi mart obilježava publikacijom aktivističke audio zbirke.

Mijenja se način na koji slušamo

Autorica: Martina Kontošić
Kroz suvremeni radio, pristupe produkciji podcasta i različite zvučne forme provode nas Kristina Tešija, Srđan Laterza i Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Trend podcasta osvijestio je potencijal zvuka

Razgovarala: Martina Kontošić

U razgovoru sa scenaristom i kreativnim direktorom Srđanom Laterzom fokusirali smo se na produkciju podcasta, nove storytelling alate i transmedijske narativne eksperimente.