Knjigom protiv po-robljenja | kulturpunkt

Vijesti Izdavaštvo

<

Knjigom protiv po-robljenja

U rujnu će iz tiska izaći nova knjiga Darka Suvina nazvana Preživjeti potop.

 
  • A
  • +
  • -

Preživjeti Potop: fantasy, po-robljenje i granična spoznaja nasušna je literatura za sadašnji trenutak, knjiga koja se suočava s novom masovnom popularnošću fantasyja i horora i s padom popularnosti znanstvene fantastike te ulazi u konfrontaciju s vremenom totalne komodifikacije (po-robljenja), globalizacije kapitala i profita, krize u društvu koja postaje kriza u svijesti i srcima. Ukoliko SF, tradicionalno definiran preko Suvinove utemeljiteljske teorije kao "književnost spoznajnog očuđenja" koja se kritički konfrontira s empirijskom okolinom čitalaca, gubi populistički zamah, a publika hrli u eskapistički svijet tolkienovskog fantasyja, ima li šanse da i fantasy postane spoznajna literatura, književnost otpora? 

U tri eseja knjige ti se problemi razmatraju kroz "živi rad" Marxa, Fouriera, smisao fantasyja i razdiobe u polju fantastične fikcije te izdvojen i presudan opus Ursule K. Le Guin, tj. njezine dvije trilogije o Zemljomorju. Radi se, dakle, o ideološkokritičkom čitanju i borbenom manifestu o fantastičnoj fikciji danas, o odnosu SF-a i fantasyja, o širenju područja borbe, iz pera Darka Suvina, najuglednijega svjetskog teoretičara znanstvene fantastike, tumača književnosti i kulture, esefičara, brechtovca, krležijanca, marksista, pjesnika i mislećeg, zabrinutog intelektualca. 

Knjiga će izaći u biblioteci UBIQ a za njen prijevod zaslužan je Aleksandar Žiljak.

Izvor: UBIQ

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 29.08.2012

VEZANE VIJESTI

U čast velikana

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa Književna republika (10-12/2011.). Temati ovog trobroja posvećeni su Krunoslavu Pranjiću i Darku Suvinu.

Život u pismima

Američki časopis Paradoxa posvetio je novi broj Darku Suvinu.

Nasljeđe Praxisa

Praxis - Europsko mjesto sjećanja konferencija je posvećena uspostavljanju kritičko-historijskog sjećanja na filozofiju te političku i estetičku kulturu teoretičara okupljenih oko ovo

Igra začudnosti i spoznaje

Piše: Ante Jerić
Metamorfoze znanstvene fantastike Darka Suvina kapitalna je studija žanra u kojoj autor estetiku oblaže ideološkom ljuskom.

Znanstvena ekskurzija u nepoznate svjetove

Razgovarao: Ante Jerić

Povodom izlaska knjige Kad je svijet bio mlad - visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam razgovaramo sa Zoranom Kravarom.