Knjižara - nemoguća misija | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Knjižara - nemoguća misija

U povijest odlazi još jedna nezavisna knjižara, pulska Castropola.

  • A
  • +
  • -

Prva pulska privatna knjižara, kultna Castropola, svoja će vrata zatvoriti 8. ožuka. Tu informaciju medijima je prenjela Magdalena Vodopija, vlasnica knjižare i direktorica manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, dodavši: "To ne znači da ćemo odustati od knjižarskog posla. Doživljavamo to kao zastanak neophodan da bi se stvorio novi model neovisne knjižare. Udruga Sa(n)jam knjige u Istri predala je Gradu Puli zahtjev da se prostor u Zagrebačkoj ulici ustupi njoj, da Pula ne bi izgubila prostor za knjigu i da bi se u istom prostoru nastavili programi poput Sa(n)jam u Castropoli i Pustolovni Monte Librić. Situacija je očajna, ali ne želimo očajavati. Kriza u izdavaštvu poklopila se s općom krizom, a prva koja je stradala je knjiga - ipak je ona većini ljudi zadnja na listi stvari koje moraju kupiti. Nama je trenutno prioritet održati čvrstim temelje sajma, a padanje u daljnje dugove da bi se održala knjižara ne možemo si dozvoliti".

Kako je za Novi list i Glas Istre istaknula Vodopija, financijska održivost knjižare postala je nemoguća. Hladni pogon Castropole stoji trideset tisuća kuna mjesečno. Ako je rabat u knjižari trideset posto, znači da bi samo za pokrivanje hladnog pogona Castropola morala imati sto tisuća kuna prometa mjesečno, što je u ovim vremenima van svih mogućnosti.

"Nekad su se knjižare uspjele uvelike pokrivati prodajom knjiga knjižnicama, ali taj su dio kolača preuzeli sami nakladnici. Nekad nije bilo internetskih knjižara, nakladničkih knjižara, kioska i prodaje u trgovačkim lancima, dakle knjižara je bila jedino mjesto na kojem ste mogli kupiti knjigu. Već nam se puno pisaca i nakladnika javilo dajući nam podršku i poticaj da pokušamo osmisliti jednu novu knjižaru. Castropola, knjižara koja postoji dvadeset i jednu godinu, puno je lijepog i dobrog dala ovom gradu kad je knjiga u pitanju, dala je između ostalog i Sajam knjiga u Istri, a očito je ostavila traga ne samo u nama koji smo je stvarali, već i u našim kolegama i ljubiteljima knjige. Uz sav optimizam koji imamo, ima u nama sad i puno sjete", dodala je Vodopija pobrojivši ključne probleme zbog kojih privatne knjižare u Hrvatskoj ne mogu ili jedva mogu opstati. 

Dominacija konkurentnijih knjižarskih lanaca nakladničkih kuća, prodaja na kioscima i internetu, česte rasprodaja knjiga za 50 lipa do tri kune na kojima se ruši cijena, preskup hladni pogon te nedostatak zakonske regulative za knjižare, koje se tretiraju kao svaka druga prodavaonica razlog su sustavne propasti malih knjižara. 

"Činjenica je da u nakladničkom poslu svi jedni drugima dugujemo, no taj se začarani krug mora prekinuti. U tom smislu Castropola odustaje od stvaranja još većih dugova, reprogramira ih i pokušat će zajedno s kolegama iz Hrvatske stvoriti jedan novi model neovisnog knjižarstva koji će imati i svoje zakonske okvire", u tiskovinama je zaključila Magdalena Vodopija.

Izvor: Castropola, Novi List, Glas Istre

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 02.03.2012