Književna karavana | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Književna karavana

Skupina osobitih istraživača predstavit će se književnoj publici u Ogulinu, Pazinu, Čakovcu, Osijeku i Zagrebu.

14.09.2015 - 18.09.2015

Anna Baar

Goethe‐Institut Kroatien i Austrijski kulturni forum Zagreb uz potporu lokalnih partnera na putovanje Književnom karavanom po Hrvatskoj vode šestoro autorica i autora iz Hrvatske, Austrije i Njemačke. S karavanom putuju Damir Karakaš, Kristian Novak, Ivana Šojat‐Kuči i Neven Ušumović te Clemens Meyer i Anna Baar.  

Ovisno o papirnatom ili elektroničkom izvoru koji nam je pri ruci, karavana se definira kao skupina putnika, trgovaca ili istraživača koja putuje nenaseljenim predjelima, obično s devama ili na njihovim leđima. Književna karavana bi tako bila skupina osobitih istraživača koja međutim, putuje kombijem i koja će posjetiti četiri grada odnosno regije iz kojih njezini sudionici potječu ili koji zauzimaju važno mjesto u njihovu književnom stvaralaštvu te na koncu Zagreb. U svim će se karavan‐sarajima (odmorištima, postajama, oazama) putnici karavane predstaviti književnoj publici i uz moderatoricu Christine Okresek razgovarati o stvarnim i književnim putovanjima, identitetima i pripadnostima.   

Ideja za projekt nastala je tijekom razgovora o sudbini službenog vozila Goethe‐Instituta, kombija koji je zajedno sa svojim dugogodišnjim vozačem Brankom Strukanom trebao biti umirovljen, ali je umjesto toga vraćen u život kao transportno sredstvo u Književnoj karavani. Ona je neka vrsta posljednjeg putovanja za kombi i povezuje, u skladu s dugogodišnjom zadaćom vozila i njegova vozača, hrvatsku kulturu i kulturu njemačkog govornog područja.   

Predstavljanje počinje 14. rujna u 19.30 sati u Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice u Ogulinu, zatim 15. rujna u 19 sati u Kući za pisce – Hiža od besid u Pazinu, 16. rujna u 20 sati u Centru za kulturu Čakovec, Mala scena Vinko Lisjak17. rujna u 19 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku, te na kraju, 18. rujna u 20 sati u VINYL bar&bar u Zagrebu. 

Nositelj projekta je Goethe‐Institut Kroatien, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb. Partneri projekta su Centar za kulturu Čakovec, Fraktura, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, Kuća za pisce – Hiža od besid, Pazin, oceanmore i VINYL bar&bar.

Sve ostale informacije možete pronaći ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.09.2015