Književni petak | kulturpunkt

Najave Književna večer

<

Književni petak

Na književnom druženju bit će predstavljena knjiga Sindrom vlasti autora Radovana Domagoja Devlića.

01.04.2011 , Zagreb - Galerija Kupola
  • A
  • +
  • -

Knjiga je objavljena posthumno, deset godina nakon autorove smrti, u dvostrukom nakladništvu -  Mentor i MH Ogranak Bizovac. Sindrom vlasti objedinjuje sedam znanstveno-fantastičnih priča, među kojima su i dvije koje su autoru donijele Sferu – jedinu hrvatsku žanrovsku nagradu. Zbog zajedničkog univerzuma koji opisuju i unutar kojeg se odvijaju, spomenute se priče mogu čitati kao roman koji problematizira genezu kontrole kroz dominirajući sukob između države i pojedinca, personificiran kroz dvije zaraćene strane, dva središnja lika - Kora i kontrolora Lizua. Sukobljavajući spomenute dvije suprotnosti i pripadajuće im ideologije, Devlić pokušava dati integralnu sliku vječnog rata – između države/ideologije i pojedinca.

Ime Radovana Domagoja Devlića podjednako je poznato čitateljima hrvatskog stripa - autor je epohalnog serijala iz osamdesetih Macchu Picchu te čitateljima domaćeg SF-a budući da su njegove priče objavljivane u legendarnom Siriusu, časopisu na kojemu su odrastale generacije SF poklonika.

O knjizi će govoriti Boris Švel te voditelj Književnog petka Boris Perić. Tribina će se održati 1. travnja u 20 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice na adresi Starčevićev trg 6.


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 30.03.2011