Književni tjedan: Banović, Ćurković, Tsitas, Brutal | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Književni tjedan: Banović, Ćurković, Tsitas, Brutal

Ovoga tjedna u književnom klubu Booksa održat će se četiri tematski različita, ali vrlo zanimljiva i aktualna književna događanja.

11.10.2016 - 14.10.2016 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U utorak, 11. listopada u 18 sati u Književnom budoaru, u sklopu serije tribina Krnja književnost ovoga će puta biti riječi o prevođenju i prevoditeljima kao osobama kroz čije ruke prođe ogroman postotak objavljenih naslova, a koje su gotovo potpuno nevidljive. Bilo da se radi o tzv. velikim, ili tzv. malim jezicima, bilo da se radi o književnosti, poeziji, publicistici, teško je i zamisliti što bi sve čitateljima bilo nedostupno da nije ovih vrijednih i pametnih ljudi.

O prevođenju, svim njegovim ljepotama i zamkama, o ulozi koju prevoditelji/ce imaju u plasiranju tzv. malih književnosti na tržište, o trendovima u prevođenju, nagradama i svemu onome što se u ovome polju popravilo, kao i o onome što još čeka popravak na tribini nazvanoj Tko prevodi koga, zašto i preko čega? razgovarat će voditelj tribine Tomislav Augustinčić i Ksenija Banović, prevoditeljica s bugarskog, ovogodišnja dobitnica nagrade "Pero" bugarskog Nacionalnog centra za knjigu. Ksenija je nagradu dobila za tri knjige: dva povijesna romana velike bugarske autorice Vere Mutafčieve - Alkibijad Veliki i Slučaj Džem, te prijevod romana 18% sivo suvremenog pisca Zaharija Karabašlieva.

U srijedu, 12. listopada u 19 sati Izdavačka kuća Iris Illyrica predstavlja zbirku pjesama Stihovi dna lingvistice i aktivistice Dijane Ćurković. Dijana je zaigrana pjesnikinja, odvažna u ponovnom ispisivanju književne tradicije, ali i u stihovnom i sadržajnom ekperimentiranju. Rezultat njezina "pjesničarenja" su zabavne, inteligentne i dirljive pjesme koje sjajno komuniciraju sa čitateljem. Zbirku je ilustrirao Vuk Oreb, DJ i MC (Kiša metaka) i njegove će ilustracije biti izložene u prostoru Bookse. Uz ovo dvoje umjetnika na predstavljanju će sudjelovati i Ivana Glavaš Bakija, urednica izdavačke kuće Iris Illyrica.

U četvrtak, 13. listopada u 19 sati u Booksi će, zahvaljujući izdavačkoj kući Oceanmore, gostovati grčki pisac Makis Tsitas. Njegov roman Bog mi je svjedok (Oceanmore, 2016.) ovjenčan je Europskom nagradom za književnost a radi se "o dirljivom i urnebesnom portretu grčkog društva koji vjerno prikazuje njegove brojne boljke i proturječja".  Tsitas je studirao novinarstvo u Solunu i surađivao na radiju. Objavio je nekoliko zbirki kratkih priča, ilustriranu knjigu za odrasle i šesnaest knjiga za djecu. Kratke priče prevedene su mu na njemački, španjolski, engleski, hebrejski, švedski i finski. Živi u Ateni i vodi diastixo.gr, književni i kulturni web portal.  Osim Tsitasa, na ovoj književnoj večeri sudjelovat će prevoditeljica Irena Gavranović Lukšić, književni kritičar Dragan Jurak i urednik knjige Neven Vulić. Posjetiteljice i posjetitelji ovom će prilikom moći nabaviti knjigu po promotivnoj cijeni s 20% popusta.

U petak, 14. listopada u 19 sati u Booksi će se zatvoriti deseto, ujedno i posljednje izdanje Međunarodnog festivala suvremene poezije Brutal. Na zatvaranju festivala nastupit će Sanne Hartnor (Švedska), Ester Naomi Perquin (Nizozemska), Sanne Tahvanainen (Finska) i Sigurbjörg Þrastardóttir (Island). Voditelj programa bit će Silvestar Vrljić. Razgovor s pjesnikinjama odvijat će se na engleskom jeziku, a potom će gošće čitati svoju poeziju na materinjem jeziku, uz projekciju prijevoda na hrvatski. U sklopu festivala koji počinje u srijedu, objavljen je i magazin u kojemu se nalazi poezija svih sudionika u orginalu i prijevodu na hrvatski i engleski jezik. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.10.2016