Književnost i matematika | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Književnost i matematika

Matematičar, esejist i književnik Vladimir Tasić početkom srpnja gostuje u zagrebačkoj Booksi i u net.kulturnom klubu mama.

Gdje je ovdje? Pitanje je to na koje će se u Booksi pokušati dati odgovoriti u razgovoru s Vladimirom Tasićem, jednim od najboljih suvremenih srpskih književnika i dobitnikom NIN-ove nagrade. Ovaj matematičar, esejist i književnik u svojim esejima i književnim tekstovima bavi se različitim tipovima geografija, fizičkih, emotivnih, intelektualnih, duhovnih ... Tako će se 5. srpnja u 19 sati razgovarati o osobnoj i književnoj geografiji Vladimira Tasića, njegovim pogledima na suvremenu kulturu, jezik i povijest, ali i na odnose moći u globalnom književnom selu. Razgovor moderira Miljenka Buljević.      

Uloga matematike u svetskoj revoluciji: Castoriadis vs. Badiou naslov je predavanja kojeg će Tasić 6. srpnja u 19 sati održati u mami. "Alain Badiou vrlo rijetko spominje Corneliusa Castoriadisa, iako ih povezuje zanimanje za teoriju skupova kao vrstu "materijalističke" ontologije. Badiouov pristup je različit, no čitajući Castoriadisovu Imaginarnu instituciju društva čini se da je Badiouova knjiga Biće i događaj mogla biti kritički odgovor Castoriadisu. Komparativno čitanje, u žanru filozofske fikcije, stavlja Badiouov sistem u širi politički kontekst", stoji u najavi predavanja. 

Vladimir Tasić, rođen u Novom Sadu 1965. godine, autor je romana, priča i eseja. Doktorirao je matematiku 1992. u Kanadi. Predaje na Sveučilištu New Brunswick. Autor je knjiga pripovjedaka Pseudologija fantastika i Radost brodolomnika te knjige Mathematics and the Roots of Postmodern Thought, koju je na engleskom izdao Oxford University Press, a na španjolskom Ediciones Colihue. Prvi roman Oproštajni dar 2001. je proglašen za knjigu godine odlukom žirija Radio Beograda, a drugi, Kiša i hartija, dobitnik je NIN-ove nagrade za roman. Nakon nekoliko godina dekodiranja Badioua, počeo je pisati novi roman.

Ovo dvodnevno gostovanje zajednički organiziraju Booksa i Multimedijalni institut

Izvor: mi2

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.06.2012

VEZANE VIJESTI

Budućnost filozofije, filozofija budućnosti

Novi broj časopisa Cosmos and History bavi se budućnošću filozofije.