Književnost na pučini | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Književnost na pučini

Šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar propituje književnost u različitim kontekstima te nudi prostor za istraživanje novih mogućnosti.

23.08.2018 - 25.08.2018 , Split - Marvlvs Library Jazz Bar
  • A
  • +
  • -

Šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar održava se od 23. do 25. kolovoza, ove godine po prvi puta na dvije lokacije. Festival se tako iz Splita seli na otok Biševo u sklopu inicijative oživljavanja najudaljenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce i spisateljice koja se na otoku pokreće.

Festival otvara ulična akcija koja kroz poeziju podsjeća na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare Morpurguo te nemarnog odnosa prema kulturi i staroj gradskoj jezgri. Splitski Marvlvs književni i jazz bar u petak, 24. kolovoza u 19 sati ugošćuje dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike/kinje, novopečenu dobitnicu Mariju Dejanović i iskusnu Irenu Delonga Nešić. Kroz koncept unakrsnog intervjua publika će imati priliku upoznati se s njihovom poezijom, mogućnostima koje najveća pjesnička nagrada otvara te onima koje bi možda mogla otvarati.

U završnoj fazi festival seli na otok Biševo, u mjesto Poje gdje se u subotu, 25. kolovoza u 18.30 sati održava program nazvan Čitanje moru u kojem sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica. Riječ je o čitanju u javnom prostoru na lokalitetu buduće rezidencije za pisce ispisateljice. Cilj ovog događaja je upoznati malobrojne stanovnike otoka s rezidencijalnim programom za pisce i spisateljice, a samu rezidenciju po prvi put predstaviti javnosti.

Organizatori napominju kako je cilj festivala stvaranje programa koji je svjestan prostora u kojem se odvija, koji nudi sadržaje koji propituju književnost u različitim kontekstima, ali prije svega nudi prostor za uživanje u istraživanju novih mogućnosti u spoju kulture i društvenog angažmana.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 23.08.2018