Književnost u Močvari | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Književnost u Močvari

Tema ovog susreta je Socijalizam je bio bolji? Nasljeđe jugoslavenskog društvenog i kulturnog modela.

25.05.2012 - 26.05.2012 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Urednici Močvarinog književnog programa, ekipa iz beogradskog Betona, nastavljuje i u novoj sezoni sa susretima najeksponiranijih domaćih i stranih pisaca, diskusijama na teme koje bitno obilježavaju suvremenu književnost, oživljavanjem multikulturnog književnog dijaloga te približavanjem suvremenih književnih trendova domaćoj publici.

1957. godine 25. svibanj/maj proglašen je za Dan mladosti od kada je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito primao tzv. štafetu mladosti u čast vlastitog rođendana. Današnji Dan mladosti je zanimljiva prigoda da ponesemo nekoliko "štafetnih" pitanja: Što je ostalo od nekadašnjeg socijaliizma prakticiranog u SFRJ i kakav je status jugoslavenske ideološke, političke i kulturne prakse danas u Hrvatskoj i Srbiji? Neće biti nezanimljivo uporediti književnu praksu samoupravnog socijalizma sa ovom u doba tranzicijskog kapitalizma, a možda se možemo i zamisliti nad idealima besplatnog školovanja i modela kulture za sve, koji su nestali s padom prethodnog sistema.

Učesnici tribine su: povjesničar Hrvoje Klasić, autor knjige Jugoslavija i svijet 1968. (Naklada Ljevak, 2012) i Dean Duda, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autor brojnih tekstova iz oblasti studija kulture.

Moderatori tribine su: pisac Saša Ilić i književni kritičar Saša Čirić, urednici Betona iz Beograda.

Početak je u 20.30 sati, a ulaz besplatan.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 23.05.2012