Književnost u vremenu raspršenih sadržaja | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Književnost u vremenu raspršenih sadržaja

Povodom izlaska knjige Pobuna čuvara, Čitati noću u booksinom književnom programu gostuje pjesnik, putopisac i esejist Marko Pogačar.

26.02.2019 , Zagreb - Booksa

U utorak, 26. veljače u 19 sati u Književnom programu Kluba Booksa gostuje Marko Pogačar, jedan od najproduktivnijih i najvažnijih suvremenih pjesnika, putopisaca i esejista čije je djelovanje prepoznato i na međunarodnoj sceni. U njegovoj novoj zbirci Pobuna čuvara, Čitati noću podnaslovljenoj Eseji o čitanju & članci o očitom (izdavač Kulturni centar Novog Sada, 2018.) vrlo se jasno, gotovo na način manifesta, kroz niz tematski raznorodnih tekstova kristaliziraju autorova shvaćanja o naravi, smislu i moći književnosti.

U povodu izlaska ove knjige, književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić s Pogačarem će razgovarati o političkom i subverzivnom potencijalu pjesništva, "bojnom polju novog jezika", postjugoslavenskom kulturnom prostoru, stvaranju vlastite alternativne književne tradicije i otporu nacionalnim i drugim rigidnim konceptima kulture. Razgovarat će također o imaginaciji i geografiji, iskustvu (ne)pripadanja koje oblikuje autentičan spisateljski glas te važnosti književnosti u vremenu raspršenih sadržaja i opće nesigurnosti "tekućeg moderniteta".

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.02.2019