Književnost za djecu, ali i odrasle | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Književnost za djecu, ali i odrasle

U sklopu Književnog budoara s beogradskom spisateljicom za djecu Jasminkom Petrović razgovara Dinko Kreho.

18.10.2016 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U utorak, 18. listopada, u 19 sati u klubu Booksa će, u sklopu Književnog budoara i tribine Od riječi do riječi, gostovati beogradska spisateljica za djecu Jasminka Petrović.

Knjige Jasminke Petrović u Hrvatskoj se teže nalaze i rjeđe čitaju – ponekad ih je lakše naći u nekoj od tridesetak zemalja u kojima su prevedene, nego kod nas, gdje ih i bez prijevoda svi razumiju. Djelo Jasminke Petrović stoga za ogroman dio čitateljstva u Hrvatskoj predstavlja nepoznanicu.

Voditelj tribine Dinko Kreho s ovom će vibrantnom, iznimno produktivnom i nagrađivanom autoricom razgovarati o cijelom spektru tema vezanih uz njen višedecenijski rad. Što znači pisati za djecu? U kakvom odnosu dječja spisateljica može, treba ili smije stajati spram vlastite publike? Kakvo je logističko, infrastrukturno i idejno stanje u suvremenoj dječjoj književnoj produkciji u Srbiji i regiji? 

Kakvom se statusu dječja autorica može nadati u književnom polju "za odrasle"? Ova pitanja razmotrit će se kroz presjek opusa Jasminke Petrović, koji seže od priručnika o seksu, seksualnosti i općem zdravlju, preko bestselera Ovo je najstrašniji dan u mom životu, pa do nedavno objavljenog tinejdžerskog ljubavnog romana Leto kad sam naučila da letim.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.10.2016