Knjižnica je središte škole | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Knjižnica je središte škole

Do 23. travnja prikupljamo knjige i edukacijske materijale za škole u Gunji i Račinovcima. Opremimo zajedno knjižnice škola stradalih u poplavama.

Piše: Ida Jagar

FOTO: Archives New Zealand

  • A
  • +
  • -

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u vrijeme poplave u svibnju 2014. godine, stradale su i školske knjižnice Osnovne škole "Antun i Stjepan Radić" u Gunji i Osnovne škole "Ivan Filipović" u Račinovcima. U obje su knjižnice uništeni kompletan knjižnični fond, prostor i oprema. Prema podacima iz 2013. godine, Osnovnu školu u Gunji pohađalo je 336 učenika u 23 odjeljenja. Školu u Račinovcima pohađala su 84 učenika u 8 odjeljenja. 

Tijekom prošle godine, u akciji koju je savjetnica za školske knjižnice Veronika Čelić-Tica pokrenula u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i kojoj su se priključili Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, sakupljeno je dovoljno sredstava za obnovu knjižnica te osnovni fond lektirnih naslova. Međutim, veliki dio građe propisane Standardom za školske knjižnice u Republici Hrvatskoj nije prikupljen. 

Iz tog je razloga udruga Kurziv, kao platforma koja u svojim djelatnostima ne prati samo nezavisnu i suvremenu umjetničku i kulturnu produkciju već i polja građanskih inicijativa i edukacije mladih, povodom 10. obljetnice postojanja centralnog projekta udruge - portala Kulturpunkt.hr - odlučila pokrenuti akciju prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima.

Ovim putem pozivamo sve čitatelje našeg portala, radnike i organizacije s nezavisne kulturne scene, donatore, suradnike i prijatelje da donacijom potrebnih materijala doprinesu potpunoj obnovi knjižnica u poplavljenim područjima. Ukoliko ste u mogućnosti, bili bismo vam zahvalni kada biste kupili neke od naslova ili donirali rabljene naslove učenicima škola u Gunji i Račinovcima. 

Radi se o sljedećoj građi: 

- literatura iz pedagogije, metodike, psihologije, sociologije te knjižničarstva, informacijskih znanosti i informatike

- stručni, znanstveno-popularni i pedagoški časopisi 

- referentna zbirka (enciklopedije, rječnici, leksikoni, atlasi)

- multimedijalni materijali (elektronička građa i izvori, audio-vizualna građa – prije svega filmovi za medijsku kulturu)

- naslovi za lektiru nižih razreda u ilustriranim izdanjima 

- didaktičke i društvene igre

Popis lektirnih naslova za niže razrede osnovne škole potražite ovdje, a popis referentnih filmova za medijsku kulturu ovdje

Akciji se možete priključiti od 23. ožujka, a knjige, CD-e, slikovnice, metodičke priručnike, igre možete donositi u Multimedijalni institut, Preradovićeva 18, radnim danom od 10 do 21 sat, te u Književni klub Booksa, Martićeva 14, od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati

Knjige će se skupljati i u caffe baru Limb, u Plitvičkoj 16 u tjednu od 20. do 24. travnja, a akciju završavamo sudjelovanjem na malom sajmu knjiga ponedjeljkom u cafe baru Vinyl Leteća knjižara Monsieur Labissea, 27. travnja.

23. travnja na Noć knjige potrebne naslove možete donositi i u Gradsku knjižnicu, Starčevićev trg 6.

Prema navedenom Standardu za školske knjižnice u Republici Hrvatskoj, "Školska knjižnica je informacijsko, medijsko, komunikacijsko i kulturno središte škole" - pomognimo zajedno da tako doista i bude!

Objavio/la ida [at] kulturpunkt 20.03.2015