Kockice šećera | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kockice šećera

Žena za Toma Friedmana autoportret je Nine Dajak inspiriran Friedmanovim radom iz 1999. godine.

20.10.2015 - 26.10.2015 , Split - Galerija umjetnina

U utorak, 20. listopada u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe Nine Dajak se nastavlja drugi dio ovogodišnjeg ciklusa izložbi pod nazivom Utorkom u Galeriji - Fast Forward. Kustosica izložbe i autorica predgovora je studentica povijesti umjetnosti Josipa Begonja. Suradnica na izložbi je studentica sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu Tea Gutović.

Žena za Toma Friedmana autoportret je Nine Dajak inspiriran Friedmanovim radom iz 1999.  godine. "Autorica se referira na Friedmanov autoportret koristeći istu temu i materijal: kockice šećera. Korištenjem šećera kao glavnog elementa umjetničkog djela autorica nas tjera da na stvari oko sebe počnemo gledati na sasvim nov način. Fragilni materijal metafora je  prolaznosti života. Baš kao što se šećer pod utjecajem vlastitih svojstava i vanjskih čimbenika mijenja, tako će se kroz godine mijenjati i čovjek, odnosno autoričin autoportret. Djelo kao da nam govori: Ništa nije stalno! Međutim, nakon što pogledamo ovaj rad i vratimo se u stvarni svijet, možemo li kockicu šećera gledati na isti način?", zapisala je o izložbi Josipa Begonja.

Nina Dajak (1994., Split) završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu. Preddiplomski studij slikarskog završila je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Trenutno je studentica prve godine diplomskog studija. Izlagala je na dvije samostalne i nekoliko skupnih izložbi.

Josipa Begonja (1994., Zagreb) završila je Opću gimnaziju u Drnišu te preddiplomski studij hrvatskoj jezika i književnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu. Trenutno je studentica prve godine diplomskog studija.

Tea Gutović (1992., Split) završila je Prvu jezičnu gimnaziju u Splitu i preddiplomski studij istraživačke sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu. Trenutno je studentica prve godine diplomskog studija sociologije i druge godine stručnog studija Kineziološkog fakulteta u Splitu. Sudjelovala je na projektu "Studirajmo zajedno", projektu za poticanje poduzetništva među mladima i projektu "(De)mapiranje Dioklecijanove palače".

Izložba je otvorena do 26. listopada.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.10.2015