Kolaps konteksta | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Kolaps konteksta

Predavanje Vuka Ćosića obuhvatit će promišljanje promjene agregatnog stanja interneta od prostora slobode ka prostoru nadzora te o mogućim umjetničkim taktikama.

20.11.2015 , Zagreb - net.kulturni klub mama

Izložba net.art Painters and Poets, 2014, FOTO: Andrej Peunik

  • A
  • +
  • -

U petak, 20. studenog, s početkom u 20 sati u Multimedijalnom institutu (net.kulturni klub mama), Vuk Ćosić će održati predavanje pod nazivom Kolaps konteksta 2.0. Predavanje je organizirano u sklopu projekta net.cube Centra za dramsku umjetnost, u suradnji sa Što, kako i za koga/WHW. Slijedi najava:

"A) Zašto i dalje govorimo o net.artu?

Lični pogled oca, obogaćen anegdotama i nejasnim aluzijama koje odvode slušaoca u opasnom pravcu. Prisutnost obavezna.

B) Položaj rane internetske umjetnosti u narativnom luku progresivnih umjetničkih praksi od dade preko situacionista ka budućnosti.

Privatno viđenje svojevremenog nosioca virusa slobode u neslobodnom vremenu i na neslobodnoj infrastrukturi.

C) Kolaps konteksta 2.0

Javno promišljanje promjene agregatnog stanja interneta od prostora slobode ka prostoru nadzora te o mogućim umjetničkim taktikama". 

Vuk Ćosić internetski je veteran i međunarodno priznati klasik internetske umjetnosti. Suosnivač je Ljubljanskog Digital Medialaba (Ljudmila), Nettime-a i konzultantske tvrtke Case Sensitive. Kao pionir internetske umjetnosti izlagao je na Venecijanskom Bijenalu; ICA, London; Beaubourg u Parizu; ICC, Tokio; Kunsthalle, Beč; Digitalni Artlab, Tel Aviv; ZKM, Karlsruhe; Ars Electronica, Linz; postmasters, NYC; Friedricanum, Kassel itd. Predavanja je držao u Beaubourgu u Parizu, Guggenheimu u Veneciji u Thing u NY, na festivalima, umjetničkim školama i sveučilištima. Osim kao autor brojnih net.art projekata, Ćosić je poznat i kao web strateg koji je vodio timove ključnih projekata slovenskog online prostora koji su uključivali vladu, korporacije, civilnu scenu i kulturu. Živi u Ljubljani. 

Projekt net.cube istražuje kontekst internetske umjetnost i nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg online stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Program se ostvaruje na dvije razine – kao internetska galerija (u nastajanju) i serija javnih predavanja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.11.2015