Kolektivni aspekti izdavaštva | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Kolektivni aspekti izdavaštva

Beogradska knjižarsko-izdavačka zadruga Baraba predstavlja svoju novopokrenutu biblioteku Družina, uz razgovor o poziciji izdavaštva u suvremenom društvu.

03.02.2018 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11
  • A
  • +
  • -

U subotu, 3. veljače u 20 sati u Bazi se predstavlja biblioteka Družina beogradske knjižarsko-izdavačke zadruge Baraba, osnovana s namjerom da se čitalačkoj publici omogući pristup knjigama koje predstavljaju značajna naučna, kulturna i umetnička dostignuća. U njihovoj novopokrenutoj biblioteci prošle su godine objavljena dva naslova: Antifašističke pesme i ogled Raspakujem svoju biblioteku: beseda o kolekcionarstvu Waltera Benjamina.

Zbirka Antifašističke pesme pripremana je povodom 75-godišnjice prvoga izdanja (koje je pak izašlo na godišnjicu Oktobarske revolucije u tad oslobođenom Užicu) i u vihoru ustanka, kao otimanje zaboravu zbirke borbenih pjesama, nastale kolektivnim radom. Pored pretiska originalnog sadržaja, zajedno s ilustracijom Piva Karamatijevića, knjižica sadrži i predgovor drugom izdanju i novi predgovor Gorana Babića pisan za ovu priliku.

Raspakujem svoju biblioteku: beseda o kolekcionarstvu drugo je izdanje Benjaminovog ogleda (nakon za današnje standarde "ekstravagantnog" prvog izdanja iz 2015.), u popularnom džepnom formatu. U njemu Benjamin iz iskustva slaganja vlastite bibiloteke razvija ideju "oslobađanja" knjiga na polici, a posebno secira figuru kolekcionara.

Na promociji govore urednici Vladimir Marković i Ratibor Trivunac te prevoditeljica Benjaminovog ogleda Mira Bogdanović, uz moderatoricu Vesnu Vuković. Razgovor kreće od dvaju posljednjih izdanja, ali se na njima ne zaustavlja, već obuhvaća i stanje u izdavaštvu danas, njegovu poziciju i ulogu u suvremenom društvu te posebno njegov kolektivni aspekt koji se često posve nepravedno izostavlja. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.02.2018