Kolektivnim djelovanjem do većih prava | kulturpunkt

Kolektivnim djelovanjem do većih prava

Pravo na grad organizira online razgovor s Jacobom Willsom, organizatorom za stambena prava i jednim od pokretača Sindikata londonskih podstanara.

Piše: Ivana Pejić

FOTO: Mika Baumeister

  • A
  • +
  • -

Među društvenim napuklinama koje je na poseban način markirala i izoštrila pandemija, svakako je pitanje sigurnosti stanovanja. Nedostatak sigurnih i priuštivih domova već je duži niz godina simptom globalne stambene krize, no o aktualnim razmjerima njenog utjecaja dovoljno govori podatak da troškovi stanovanja i mogućnost gubitka krova nad glavom stanovnicima američkih gradova predstavljaju brigu veću od Covida, pitanja javne sigurnosti, poreza, obrazovanja ili radnih mjesta.

Zbog sve težeg položaja velikog broja ljudi koji svoj stambeni status osiguravaju najmom na tržištu, diljem Sjedinjenih Država i Europe osnivaju se udruženja podstanara, koji zajedničkom borbom nastoje ostvariti kolektivne interese, veća prava i bolju zakonsku regulaciju svojeg položaja. Među njima je i Sindikat londonskih podstanara (London Renters Union / LRU) koji je, nakon niza godina borbi za pravo na grad i stambenu pravdu u različitim inicijativama, izrastao u organizaciju koja djeluje na osnaživanju položaja najmoprimaca u transformaciji stambenog sustava. 

Njihovo iskustvo rada na izgradnji zajednica koje podržavaju osobe u opasnosti od gubitka krova nad glavom tema je razgovora Kako do sindikata podstanara? koji u petak, 8. listopada putem platforme Zoom organizira udruga Pravo na grad. U njemu sudjeluje Jacob Wills, organizator za stambena prava i jedan od osnivača londonskog Sidikata, koji će govoriti o tome kako se podstanari mogu udružiti i kolektivno djelovati u smjeru poboljšanja svojih prava, zaštite sigurnosti doma, međusobne podrške i osnaživanja, te uspostave pravednog i ravnopravnog odnosa između najmoprimaca i najmodavaca.

Napori koje LRU ulaže u unaprjeđenje položaja podstanara poslužili su kao inspiracija mnogim aktivističkim inicijativama koje se bore da svoje gradove učine boljim mjestima za život, pa će tema razgovora biti i dugoročne perspektive takvih pokreta. Razgovor se odvija na engleskom jeziku, uz osiguran simultani prijevod na hrvatski.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 08.10.2021

VEZANE VIJESTI

Za ravnopravniji položaj podstanara

Piše: Lujo Parežanin

Priručnik za podstanare u izdanju Prava na grad donosi iznimno koristan i praktično prezentiran set preporuka za što zaštićenije ugovaranje najma stana.

Iseljeni na tržište

Piše: Maša Borović
Alternativni modeli stanovanja pokušavaju razotkriti nelogičnosti sustava, u kojima gradski i državni prostori zjape prazni, dok sve više mladih ne može osigurati krov nad glavom.

Zalog kvalitetnom i pravednom stanovanju

Piše: Tea Truta

Knjiga Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti donosi sveobuhvatan uvid i metodološki okvir za sustavnije razmatranje stambenog pitanja.