Kolektivno sjećanje izazova i borbi | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Kolektivno sjećanje izazova i borbi

"U aktivaciji memorija javne knjižnice nalazi se ključ borbe za zajedničko upravljanje zajedničkim resursima". Izložba i konferencija Javna knjižnica održat će se u Zagrebu početkom lipnja.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Tomislav Medak

  • A
  • +
  • -

Javna knjižnica je hibridni projekt s karakteristikama umjetničkog, no prije svega, to je projekt stvaranja infrastrukture za dijeljenje znanja, odnosno univerzalni pristup znanju za svakog člana društva. Kao pojam obuhvaća razmatranje suvremenih praksi arhiviranja znanja i umjetničke građe na internetu radi opće dostupnosti materijala za potencijalna istraživanje i (samo)obrazovanje. "Postoji neprekinuti niz između onoga što je i kako je artikulirana javna knjižnica i toga što u digitalnoj praksi radimo. Jedini razlog zašto to nije uobičajena praksa jest zbog političke ekonomije digitalnih mreža. Mnogo ljudi ne zna koliko je knjiga zapravo dostupno", rekao nam je Marcell Mars, jedan od inicijatora Javne knjižnice, na događanju u Novom Sadu prije gotovo dvije godine. Jaz između mogućnosti i društvene zbilje samo se produbio dostupnošću znanja koje je donijelo internetsko doba. Javna knjižnica zbrinjava i nosi kolektivno sjećanje svih izazova i borbi s umjetno stvaranim oskudicama, zabranjenim znanjem i ekskluzivnim teritorijima.

U razdoblju od 27. svibnja do 13. lipnja u Galeriji Nova Što, kako i za koga/WHW i Multimedijalni institut organiziraju izložbu, radionicu i konferenciju o umjetnosti kao infrastrukturi znanja te aktivaciji materijala taktičkih arhiva i slobodnih digitalnih zbirki u široj društvenoj borbi. Izložba je nastavak njihove dosadašnje suradnje, predstavljene na međunarodnim izložbama Draga umjetnosti u ljubljanskom MSUM-u i Calvertu 22 u Londonu, Stvarno korisno znanje u Muzeju Reina Sofía u Madridu te na izložbi u štutgartskom Kunstvereinu. U Galeriji Nova bit će predstavljeni taktički arhivi MayDay Rooms iz Londona, Učitelj neznalica i njegovi komiteti iz Beograda, slobodni digitalni repozitoriji Library Genesis, Aaaaarg.org, Katalog oslobođenih knjiga (K_O_K), (Digitalizirani) Praxis, digitalizirani opus Midnight Notes Collective te Textz.com i digitalnim repozitorijima UbuWeb i Monoskop.

Tijekom trajanja izložbe u Showroomu Galerije Nova na raspolaganju će biti selekcija knjiga vezanih uz pitanja knjižnica, razvoja informacijskih znanosti, medijske teorije i zajedničkih dobara na posudbi iz Medijskog arhiva Multimedijalnog instituta.

U sklopu izložbe, od 4. do 6. lipnja, bit će održana konferencija u kojoj će sudjelovati umjetnici, hakeri i aktivisti koji grade infrastrukture za razmjenu znanja te aktiviranje materijala u promjeni društvene zbilje. Sudjeluju Marcell Mars i Tomislav Medak, Alberto Manguel, María G. Perulero i Celia Gradín, Anthony Davies i Rosemary Grennan, Noa Treister, Dubravka Sekulić, Sean Dockray, Dušan Barok, Sebastian Lütgert i Jan Gerber, Femke Snelting. Također, Kenneth Goldsmith će, osim predavanja, održati i radionicu pod nazivom Kako gubiti vrijeme na internetu gdje će se od polaznika očekivati da šest sati bulje u ekran i komuniciraju isključivo preko chatova, botova, društvenih mreža i mailing lista. Rok za prijave je 30. svibnja.

Više o izložbi, konferenciji i prijavama za radionicu potražite na službenim stranicama Multimedijalnog instituta, a više o temi i pojmu javne knjižnice možete čuti 8. lipnja u emisiji Abeceda nezavisne kulture na Radio Studentu, koja nastaje u suradnji s Centrom za dokumentiranje nezavisne kulture.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.05.2015

VEZANE VIJESTI

Korisnost nekorisnog

Razgovarala: Antonija Letinić
Kao i radnici s početka 19. stoljeća, i mi smo danas suočeni sa zadatkom razvijanja kolektivne, emancipatorske, teorijske i praktične potrage za stvarno korisnim znanjem - smatra WHW.

U obranu javne knjižnice

Piše: Matija Mrakovčić

U novosadskom Omladinskom centru CK13 održan je dvodnevni program posvećen razmatranju suvremenih praksi arhiviranja znanja i umjetničke građe na internetu.

Vladanje virtualnim prostorom

Piše: Tomislav Žilić

Drugog dana konferencije Mediji protiv demokracije? održana su dva panela posvećena ekonomskim transformacijama interneta te negativnim aspektima društvenih medija.