Koliko do solidarnosti? | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Koliko do solidarnosti?

Udruge civilnog društva organiziraju prosvjednu akciju kojom se obilježava Svjetski dan izbjeglica.

20.06.2015 , Zagreb - Trg Europe

FOTO: Lorenzo Blangiardi

Volonteri Centra za mirovne studije, studenti Mirovnih studija, članovi No Border incijative, Medike i White Angelsa žele senzibilizirati javnost po pitanju migranata poginulih u Sredozemnom moru i europskih politika koje izravno ili neizravno utječu na njihov broj i tim povodom organiziraju prosvjednu akciju naslovljenu Izbjegli u smrt. Tvrđava Europe: čista i odgovorna. Koliko još smrti do solidarnosti?

Akcija se sastoji od nekoliko dijelova: die-in performansa, kojim će simbolički prikazati "mrtva tijela" poginulih osoba, javnog čitanja proglasa i popisa osoba koje su izgubile život u Sredozemnom moru te dijeljenja informativnih letaka prolaznicima. Kako bi se skrenulo pozornost na tisuće migranata koje stradavaju na stupovima demokracije i slobode Europske unije, u subotu će se poslati proglas hrvatskim eurozastupnicima koji imaju direktni utjecaj na kreiranje EU politika i rješavanje ove neviđene krize. 

Cilj ove akcije je upozoriti osobe odgovorne za za donošenje odluka u Europskom parlamentu na posljedice politika koje provode te upoznati javnost s onime što se događa u našoj neposrednoj blizini, na Sredozemnom moru, na čijim obalama i Hrvati provode svoje godišnje odmore. 

Prosvjed će biti održan u subotu, 20. lipnja, na Trgu Europe u Zagrebu, s početkom u 10 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.06.2015