Koliko energije? | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Koliko energije?

Izložba kolektiva Ljubavnice Dva stupnja propituje proizvodnju energije, osvještava njezinu važnost te ističe dobre i loše strane samoodrživih sistema.

02.11.2018 - 06.11.2018 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

Dva stupnja, Galum 2017. (Izvor: Facebook)

U petak 2. studenog u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo otvara se izložba Dva stupnja kolektiva Ljubavnice.

Koncept izložbe Dva stupnja prvi put je postavljen u Galeriji umjetnina Split u rujnu 2017. godine. Na izložbi se Ljubavnice bave promišljanjem, postavljanjem pitanja i polemika vezanih uz proizvodnju energije te osvještavanja njezine važnosti, dobrim i lošim stranama samoodrživih sistema, gradeći mehaničku instalaciju kojom žele posvijestiti kod posjetitelja što je energija, koliko energije treba da bi nešto radilo, sviralo, svijetlilo. Zanimljiva je misao koju su same osvjestile kroz rad: koliko električnu energiju i energiju općenito shvaćamo olako, ne razmišljajući o tome koliko je potrebno prirodnih resursa, novaca i izuma da bismo mogli imati upaljen kompjuter i svjetlo. Kolektiv kroz ovu instalaciju pokušava na neki način energiju učiniti interaktivnom i proizvesti je iz alternativnih izvora. Fotonaponski sustav koriste za generiranje električne energije, zemljane baterije izradile su da bi električnu energiju transformirale u kemijsku energiju i potom nazad u svijetlo, a mehaničku energiju sami posjetitelji pretvaraju u zvuk i svjetlo. (Marija Stipišić Vuković, kustosica u Galeriji umjetnina Split)

Ljubavnice su kolektiv šest autorica u sastavu Tamara Bilankov (1988.), Hrvoslava Brkušić (1982.), Stella Leboš (1988.), Luana Lojić (1991.), Ivana Pipal (1990.) i Ana Vuzdarić (1984.) koje djeluju kao umjetnička organizacija. Rad je kolektiva fokusiran na interdisciplinarno spajanje znanosti i umjetnosti prema širenju percepcije, senzacije i stvaranja novih mjesta - unutar i van pojma osjetila. 

Izložba će biti otvorena do 6. studenog od 16 do 20 sati.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 02.11.2018