Koliko fašizma? | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Koliko fašizma?

Na izložbi kustoskog kolektiva WHW sudjeluju Lawrence Abu Hamdan, Milijana Babić, Gert Jan Kocken, Avi Mograbi i Milica Tomić.

22.02.2013 - 30.03.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Polazeći od istoimene zbirke tekstova slovenskog filozofa i političkog aktivista Rastka Močnika objavljene 1995. serija izložbi i pratećih programa Koliko fašizma? istražuje oblike organizirane, sustavne, i često zakonski utemeljene netolerancije koja prožima suvremenu javnu sferu, putanje kojima se ona razvija u posljednjih dvadeset godina, kao i načine na koji politička apatija podržava oblike 'mekog' fašizma u svakodnevnom životu. Radovi na izložbi bave se političkim manifestacijama u kojima se očituje oživljavanje fašizma u točkama tenzija suvremenih demokracija: rastom nacionalističkih osjećaja i anti-imigracijskih zakona, nijekanjem, zataškavanjem i iskrivljavanjem povijesti, normalizacijom rata i nasilja, te brojnim oblicima prisilne administracije svakodnevnog života.

Oblik pitanja omogućava da uz prepoznavanje simptoma fašizma u suvremenim društvima osvijestimo činjenicu da uprkos njihovoj brojnosti i konstantnom rastu oni nisu nepromjenjivi i ne vode nužno ka potpuno razvijenim fašističkim režimima. Uvijek su na djelu ljudski odabiri i konkretni činovi koji će fašizam utkati u tkivo društva ili ga spriječiti, a akteri tih odabira i činova smo mi.

Istraživanje suvremenih manifestacija fašizma kustoski kolektiv WHW započeo je izložbom Detalji u Bergen Kunsthallu u Bergenu 2011. godine, i nastavio dvjema povezanim izložbama Koliko fašizma?, organiziranima u Basis voor actuele kunst u Utrechtu i Extra City u Antwerpenu 2012. godine, te izložbom u Zagrebu.

Izložbu Koliko fašizma? na kojoj sudjeluju Lawrence Abu Hamdan, Milijana Babić, Gert Jan Kocken, Avi Mograbi i Milica Tomić, možete pogledati od 22. veljače do 30. ožujka u Galeriji Nova

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 22.02.2013