Komadić pulskog filmskog neba u Rijeci | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Komadić pulskog filmskog neba u Rijeci

Izbor iz programa Europolis, 59. Festivala igranog filma u Puli, donosi šest filmskih naslova u Art-kino.

19.07.2012 - 24.07.2012 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Nakon intimnog i izrazito duhovitog dokumentarnog filma Iznenada, prošle zime – redateljski duo Luca Ragazzi i Gustav Hofer vraćaju se igrano-dokumentarnim filmom Italy: Love it or Leave It. Iako je većina Lucinih i Gustavovih prijatelja napustila Italiju, oni ipak uskaču u Fiat 500 i daju Italiji još jednu šansu. Avanturistička dokudrama propituje Italiju, građane, ispituje talijanski način života i što je od njega preostalo, prikazuje kako krasnu stranu tako i onu koja i nije reprezentativna. Riječka premijera najavljena je za subotu, 21. srpnja.

Psihološko-ljubavni triler Osveta prati bračni par, profesora povijesti i zemljopisa Vincenta i poznatu pijanisticu Marie, koji su sa sinom napustili Pariz i preselili se na farmu pored maloga gradića na jugu Francuske. Iako se Vincent veseli mirnijem načinu života, njegov učenik Thibault ubrzo unosi nemir u čitavu obitelj. Riječkoj će publici svoj novi film, koji u redovnu europsku kino distribuciju kreće tek u veljači 2013, predstaviti glumici Niels Schneider, Lucien Guignard, te redatelj Etienne Faure

Francuski triler Drugi svijet u Art-kino donosi svijet video igara koji briše granice virtualnog i stvarnog. Dvoje mladih, Gaspard i Marion, na ljetnom odmoru pronađu izgubljeni mobitel i odluče ga vratiti vlasniku. Ispostavit će se kako to i nije bila najbolja ideja jer je bivši vlasnik počinio ritualno samoubojstvo, a njegova tajanstvena poznanica Audrey uskoro počne uvlačiti Gasparda u opasnu računalnu igru, u Crnu rupu - tamni i opskurni svijet video igara i avatara sa smrtno ozbiljnim namjerama u stvarnom svijetu.

Kako je to ponovno biti dječak, najbolje je pogledati u fantastičnoj drami Povratak u mladost koji igra u petak, 20. srpnja. Mogućnost da izmijeni prošlost ukazat će se sredovječnom Thomasu Verniazu u nadrealnom obratu sudbine nakon što zaspi na majčinome grobu. Probudivši se, Thomas shvaća da je ponovno postao dječak u svome rodnome mjestu te da sada može istražiti što se uistinu dogodilo onoga dana kada mu je nestao otac.

Karizmatični, eksplozivni i metodični Nicolas Sarkozy ima velike političke ambicije i želi postati predsjednik Francuske. Na tom putu prate ga brojne emotivne turbulencije, od kojih je možda i najveća rastava braka usred predizborne kampanje. Svoje znanje o Sarkozyju ispitajte u biografskoj drami/komediji Sarkozy koja u Art-kinu igra u ponedjeljak, 23. srpnja u 21.30 sati.

Posljednji film iz međunarodnog programa otvorio je ovogodišnje Berlinale, ali i 59. Festival igranog filma u Puli. Godina je 1789, uoči Francuske revolucije, a film je usmjeren na odnos kraljice Marie Antoinette i njezine mlade čistačice Sidonie. Najnoviji film redatelja Benoîta Jacquota Zbogom kraljice možete pogledati u utorak, 24. srpnja.

Program se održava u dvorištu samostana Gospe Lurdske, u ljetnom Art-kino Croatia (ulaz kroz Kino) od 19. do 24. srpnja u 21.30 sati, a broj ulaznica je  ograničen na 100.

Više informacija potražite ovdje.
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 21.07.2012