Kome pripada svijet? | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kome pripada svijet?

Niz recentnih video-animacija Margarete Kern stavlja tijelo u centar slike, kao prostor propitivanja političke subjektivacije u vrijeme krize.

03.10.2013 - 24.10.2013 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

Galerija VN predstavlja samostalnu izložbu i prvu fazu projekta Kome Pripada Svijet? umjetnice Margarete Kern, u četvrtak, 3. listopada, u 19 sati.

Kome Pripada Svijet? niz je recentnih video-animacija u kojima Kern stavlja tijelo u centar slike, kao prostor propitivanja političke subjektivacije u vrijeme krize (kako krize kapitalizma tako i ekonomske krize). Naziv izložbe Kome Svijet Pripada? referira na film Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt? proizveden 1931. od strane kolektiva koji je uključivao i Bertolta Brechta. Kroz način korištenja montaže, te kroz teme nezaposlenosti, krize, kolektiviteta i solidarnosti, ovaj film služi kao polazište radu Margarete Kern.

Kome Pripada Svijet? sastoji se od tri video rada - The State and/of the Body, The Body Economic i The Audience Member - animira tijela u akciji, koja pokušavaju govoriti i opirati se dok ih vuku iz mase okružene redovima policajaca. Crteži na osnovu fotografija već urezanih u kolektivnu imaginaciju, služe kao linije neslaganja, kontrole, okupacije i brisanja. Slojevi bivaju oguljeni, otkrivajući ništa na ekranu, treperenja i prašinu. Crtež ženskog tijela biva izvučen iz gomile, oštro suprotstavljen vrisku zvona na burzi, gurajući nas iz tišine u nasilje spekulativne globalne ekonomije, dok bestjelesni glas pripovjedača indeksira dijelove tijela. Animacija grafikona s NASDAQ burze oponašajući otkucaje srca, usporava i staje. Istovremeno čuje se poziv na zaustavljanje rada stroja od studentskog aktiviste Maria Savia (1964.). Guljenje, glitching i neuspjesi, svi ukazuju na mogućnost pukotine u sustavu, rez u kadru, otvor za drugu vrstu svjetla da se probije i bude animiran. Preko svakog reza, zvuka i linije, postavlja se pitanje: kada (i kako) slika (i umjetnica/k) počinje govoriti politički?

Za četvrtak, 17. listopada, od 19 sati najavljen je razgovor Margarete Kern i Gala Kirna. Razmišljajući o sličnostima i razlikama između krize 1930-ih i današnje krize (kapitala, reprezentacije, smišljanja slike) razgovor će se baviti pitanjima vezanim uz reprezentaciju otpora i protesta. Stavljanjem tijela u/nutar slike, kroz seriju stop-motion animacija, radovi na izložbi će uokviriti razgovor o odnosu forme i sadržaja, nasilja, roda, ekrana, kamere, govora i tijela i postavljanje pitanje: kada slika i umjetnica počinju govoriti politički?

Razgovor Gala i Margarete bit će na engleskom jeziku, dok će diskusija biti na hrvatskom i engleskom.

Izložba je otvorena do 24. listopada.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.09.2013