Komentara, komentara! | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Komentara, komentara!

Donosimo vam popis najčitanijih tekstova na Kulturpunktu u 2013. godini.

  • A
  • +
  • -

Gledajući prema rubrikama, najčitanije su u 2013. godini bile Poptike, članci koji analitički propituju trendove hrvatskog društva i politike te govore o aktualnim fenomenima popularne kulture. Od deset najčitanijih članaka na portalu, Poptike je pisalo pet različitih autora: Petar Odak, Mario Kikaš, Marko Kostanić, Boris Postnikov i Goran Ferčec.

Članci i intervjui iz područja kulture ipak su najčitaniji sadržaj portala pa je tako rubrika Kulturoskop zauzela prvo i treće mjesto najčitanijih članaka u 2013. godini. Najviše ste čitali intervju Srđana Sandića sa Željkom Matijašević, izvanrednom profesoricom na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, autoricom knjiga Lacan: ustrajnost dijalektike (2005), Strukturiranje nesvjesnog: Freud i Lacan (2006) i Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde (2011).

Velike su se neprozirnosti nadvile nad strateškim kulturnim projektom Grada Rijeke, festivalom Republika, održanom u srpnju 2013. te smo o tome pisali u tekstu Festival novog poretka koji je zbog aktualnosti teme i interesa koje je pobudilo netransparentno financiranje kulturnih manifestacija u Rijeci bio treći najčitaniji tekst na portalu u 2013. godini. Među deset najčitanijih tekstova nalazi se intervju Ive Marčetić s Gordanom Stojaković koja je objasnila kako su se žene izborile za za svoja prava u Narodno oslobodilačkoj borbi, koju ulogu u uspostavljanju novih društvenih odnosa igra autentična ženska organizacija Antifašistički front žena (AFŽ) te što smo na planu ravnopravnosti izgubili kako gašenjem fronte, tako i restitucijom kapitalizma na prostoru bivše Jugoslavije.

Abeceda nezavisne kulture nastavak je projekta koji je udruga Kurziv, nakladnik portala, započela 2009. kao višegodišnji projekt istraživanja i historiziranja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj od 1990. do danas i to kroz formu tekstova i intervjua s protagonistima scene koji se objavljuju na portalu u rubrici U fokusu. Na posljednja dva mjesta najčitanijih tekstova u 2013. godini nalaze se intervjui s Nikolinom Majdak te Danijelom Sikorom SixomSlijedi popis, a vama, dragi čitatelji, želimo još mnogo dobrih tekstova na Kulturpunktu i u 2014. godini:

1. Psihoanaliza je diskurs nade: sa Željkom Matijašević razgovaramo o odnosu psihoanalitičke teorije i prakse, utjecaju psihoanalitičke terminologije na popularni diskurs te o "retorici sreće".
 
2. Ekstremno popularna mizoginija: hip hop je već dugo onaj dio popularne kulture koji se prvi nađe na tapetu kad treba govoriti o negativnom utjecaju vezanom uz homofobiju i seksizam.
 
3. Festival novog poretka: u slučaju riječke Republike paradoks je u tome da se put zatiranju lokalne umjetničke scene financira novcima namijenjenim njezinu razvoju.
 
4. Naprijed nazad: U ime obitelji primjer je politički ambicioznog reakcionarnog pokreta – kratkoročno bezopasnog, dugoročno pogubnog u slučaju nastavka ovakih ekonomskih i socijalnih politika.
 
5. U ime kamate: brak je u realnosti sveta zajednica između radnika, radnice i hipotekarnog kredita. S valutnom klauzulom.
 
6. Jutarnje ofenzive: kada Jergović zamagljuje fikciju i fakciju unutar književnih konvencija, onda je on pisac priča i romana. Kada tu strategiju aktivira u novinskom komentaru, onda je pisac trača i obmana.
 
7. Ekonomija brige i njege izgradila je zemlju: o povijesti i utjecaju AFŽ-a, njegovom nestanku te položaju žena danas razgovaramo s Gordanom Stojaković, osnivačicom brojnih ženskih organizacija i inicijativa u Vojvodini.
 
8. Talozi svakodnevice: prema Srđi Popoviću demokratski procesi imaju smisla ako imate obrazovane birače koji umeju da misle, a dodao bih još i koji umiju misliti o afirmaciji prava drugog kao afirmaciji vlastitih.
 
9. Malo kutinsko čudo: s Nikolinom Majdak razgovarali smo o djelovanju Nezavisnog teatra Barake i počecima kultnog kutinskog alternativnog kluba.
 
10. Emocije koje biznis ne može zamijeniti: s Danijelom Sikorom Sixom razgovaramo o prvim godinama Močvare, osnivanju labela Moonlee i Geenger Records te stanju u nezavisnom izdavaštvu.
 
Fotografija: Joel's Goa Pics
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 31.12.2013