Komodifikacija društvenog bunta | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Komodifikacija društvenog bunta

Nakon izvedbe predstave A gdje je revolucija, stoko? u kazališnom foyeru bit će organizirana tribina o utjecaju javnih institucija na svijest o klasnoj borbi.

07.02.2015 , Rijeka - HNK Ivana pl. Zajca
  • A
  • +
  • -

Montažstroj s predstavom A gdje je revolucija, stoko? gostuje u Rijeci, nakon što ih je riječka publika imala prilike upoznati čak dva puta, prvi put s predstavom Srce moje kuca za nju (2010) i potom s predstavom 55+ (2012). Predstava A gdje je revolucija, stoko kojom je umjetnički kolektiv Montažstroj obilježio 25 godina postojanja nakon zagrebačkih premijernih izvedbi, gostovat će u subotu, 7. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca s početkom u 20 sati.

A gdje je revolucija, stoko? propituje komodifikaciju društvenog bunta koju je iznjedrio glazbeni album Paket aranžman i jugoslavenski novi val iz 80-ih godina prošloga stoljeća. A gdje je revolucija, stoko? povezuje 30 godina naše zajedničke stvarnosti od vremena kada se još mislilo da glazba i umjetnost mogu doprinijeti društvenim promjenama, do danas, kada je diktat profita opće mjesto društvenog konsenzusa. Ova poučna predstava razgolićuje mehanizme cenzure i autocenzure uvjetovane nezasitnom željom za novcem, propitujući spremnost svakoga od nas pojedinačno da damo svoj zalog revolucionarnoj društvenoj promjeni.

Nakon predstave u kazališnom foyeru bit će organizirana tribina Od svjetonazorskih sukoba do klasne borbe na kojoj ćemo se baviti pitanjem utjecaja javnih institucija na svijest o klasnoj borbi, odnosno ekonomskim nejednakostima u kojima živimo. Zašto svjetonazorska pitanja koja se tiču nacionalnog i vjerskog identiteta snažno odjekuju javnim prostorom dok se pitanja poput ekonomskog fašizma guraju pod tepih? Na koji način kazalište kao institucija može pridonijeti da se ta pitanja uvedu u širu javnu raspravu? Koje su političke posljedice takve akcije?

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.02.2015