Kompleksan odnos osobnog i kolektivnog | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Kompleksan odnos osobnog i kolektivnog

Druga sezona Umjetnika za kvart nastavlja se predstavljanjem projekta Promjena s klupe te otvaranjem nove sezone filmskog programa posvećenog stanovanju.

30.06.2017 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11
  • A
  • +
  • -

Nakon druženja na valovima Radio BAZE, nastavlja se druga sezona Umjetnika za kvart.

U petak, 30. lipnja u 19 sati umjetnica Ana Kuzmanić predstavlja projekt Promjena s klupe, intervenciju u središnjem parku Voltinog naselja.

"Susjedstvo u današnjem kontekstu implicira s jedne strane fizičko dijeljenje prostora stanovanja, a s druge kompleksan odnos osobnog i kolektivnog, često praćen potragom za zajednicom u urbanom kontekstu. Postoji li danas, u nesigurnim uvjetima rada i života, ikakva veza između ove dvije implikacije, prostorne i relacijske? Ako da, kako je graditi? 'Promjena s klupe' istražuje pojam susjedstva i potencijal individualnih doprinosa stvaranju zajedničkog", kaže Ana Kuzmanić.

Nakon razgovora s umjetnicom, u 20 sati otvara se nova sezona filmskog programa posvećenog stanovanju po izboru kustosice Petre Belc. U prvoj večeri ciklusa Politike reprezentacije gledamo zagrebačke promo-filmove, povijesne primjere i one suvremene, manje poznate. Nakon projekcije slijedi razgovor o uvjetima rada u industriji promo-filmova s redateljem Vanjom Vasarcem.

"Komparativni prikaz starih i novih promotivnih filmova posvećenih planskom razvoju Zagreba i njegovim kapitalnim investicijskim projektima otvara ključna pitanja o politikama njihove reprezentacije. Koji su proizvodni modeli danas zamijenili nekadašnju suradnju s državnim poduzećima poput Zagreb filma, kako se oni odražavaju na tržište filmske proizvodnje i jesu li zaista (dugoročno) bolje rješenje? Na koje se načine redateljski oblikuju pripovijesti gradskih i industrijskih propagandnih filmova, tko odlučuje o njihovom izgledu i sadržaju, i na čemu se temelje briefovi klijenata? Koliko je pritom bitna režijska vještina, stupanj inovacije i proizvodna kvaliteta filma te koliko se javnog novca investira u njihov nastanak? Filmska 'svečanost rada i blagostanja u nekadašnjoj zemlji seljaka' s polovice prošlog stoljeća i današnji filmski posredovani urbani vizionari, osim istraživačko-gledateljskog užitka, povod su za razgovor o pitanjima krize institucija socijalne države, posljedicama slobodnog tržišta i neobičnim spregama privatnih proizvodnih investicija i javne gradske propagande", kaže Petra Belc.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 28.06.2017