Kompleksni odnosi osobnog i društvenog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kompleksni odnosi osobnog i društvenog

Odgajanje budućnosti projekt je koji okuplja umjetnice i teoretičarke oko zajedničke želje promišljanja suvremene uloge žene i majke.

17.05.2018 - 06.06.2018 , Osijek - Galerija Waldinger

Lena Šimić: 42 Among the Gormleys, 2016.

U četvrtak, 17. svibnja 2018. u 20 sati u Galeriji Waldinger (Fakultetska 7, Tvrđa, Osijek) otvorenje je izložbe Odgajanje budućnosti. 

Autorice projekta su Ines Matijević Cakić i Marta Kiš, a izlažu Elina Brotherus, Maria Adela Diaz, Jelena Kovačević, Ana Kuzmanić, Ines Matijević Cakić, Neli Ružić, Marijana Stanić, Lena Šimić, Tanja Tintor Keller i Vlasta Žanić.

"Odgajanje budućnosti projekt je koji okuplja umjetnice i teoretičarke oko zajedničke želje promišljanja suvremene uloge žene i majke. Tema koja često kreće iz vrlo osobnih, trenutačnih, životnih preokupacija zapravo je sveobuhvatan "problem" koji utječe na izgradnju čitavog društva i kreira budućnost. Istraživanjem svojih pozicija autorice različitim metodama preispituju kompleksne odnose osobnoga i društvenoga, racionalnoga i emotivnoga, svjesnoga i nesvjesnoga, mogućega i nemogućega. Krajnjim pojednostavljenjem dihotomija se može iščitati i u trenutačno široko vladajućim društvenim pozicijama koje propagiraju desne, ekstremne pa i patrijarhalne postavke i upravo suprotnoj poziciji velikoga dijela feminističkih praksi. Subjektivna pozicija naglašena je u svim radovima ove izložbe, ali su načini na koje se prema subjektivnom odnose te teme koje obuhvaćaju izuzetno različite i široke. Iako polaze od osobnoga, njihovo kretanje prema općem i društveno relevantnom ponekad je intuitivna reakcija na poziciju u kojoj se trenutačno nalaze, ali vrlo često je i rezultat istraživanja kojima se pokušava razjasniti (novonastale) pozicije u kojima su se umjetnice/žene/majke (pro)našle. Raznolikost, kao i ozbiljnost pristupa temi majčinstva u umjetničkim radovima odlično ocrtavaju i trenutnu poziciju teoretskoga pristupa istoj temi te se hrabrije nego ikada bore sa (još uvijek) zastarjelim koncepcijama prisutnima u svakodnevnom okruženju...", piše Marta Kiš u predgovoru kataloga. 

Izložba ostaje otvorena do 6. lipja 2018.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 16.05.2018