Komunikacija, interpretacija, razmjena, dijalog, recepcija | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Komunikacija, interpretacija, razmjena, dijalog, recepcija

Posljednje ovogodišnje izdanje programa Kino umjetnika predstavlja izbor iz recentne video produkcije Nike Radić.

08.12.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Projekcije filmova Nike Radić Vernissage (2012), Poruka (2016), Whodunnit (2012) i The End (2012) održat će se u četvrtak, 8. prosinca s početkom u 19 sati.

“Komunikaciju, interpretaciju, razmjenu, dijalog i recepciju, Nika Radić ističe kao važne elemente svog rada, a nestalan, promjenjiv i fluidan suodnos promatrača i djela jedna je od njezinih dominantnih umjetničkih preokupacija. 

Program projekcija formira se oko premijernog prikazivanja filma Poruka (produkcija: Kreativni Sindikat), a nastavlja predstavljanjem istoimene publikacije, uz razgovor umjetnice i nekih od protagonista knjige i filma.

Projekt Poruka rezultat je kontinuiranog višegodišnjeg interesa umjetnice, i realiziran je kao serija izložbi, te knjiga i film koji dokumentiraju razvoj umjetničkog djela i transformacije umjetničkog procesa. 

Audiovizualni rad Poruka žanrovski možemo odrediti kao eksperimentalno-dokumentarni video/film, a u njemu umjetnica prati razvoj umjetničke instalacije na kojoj radi.

Središnji je interes Poruke usmjeren na različite pozicije koje oblikuju transformacije umjetničkog djela i situacije koje se izmjenjuju uz participaciju, interakciju i interpretaciju sudionika (pozvanih umjetnika i stručnjaka iz područja suvremene umjetnosti). U tom smislu Poruka Nike Radić “koristi vlastitu recepciju kao konstitutivni dio rada” – ističe autorica.

Formalno, Poruka se razvija nizom statičnih i pokretnih slika, videa i fotografskih snimaka povezanih stop-motion animacijom, kojima umjetnica dokumentira promjene na navedenoj instalaciji, dok metodom intervjua bilježi diskurs koji se oko nje razvija. Njezini su sugovornici različiti stručnjaci iz područja umjetnosti i protagonisti onoga što nazivamo sustavom umjetnosti – kritičari, povjesničari umjetnosti, kustosi, umjetnici. Na sličan način razvija se i istoimena knjiga, strukturirana slijedom fotodokumentacije i teksta, koja je istovremeno flip book i čitanka koja okuplja tekstove protagonista. U Poruci sudjeluju: Annie Davey, Branka Benčić, Kathy Rae Huffman, Yuri Leiderman, Sandra Križić Roban, Martina Mezak, Nina Kurtela, Miško Šuvaković, Marjetica Potrč i dr.

Kako bi ispitali koje su poruke radova Nike Radić i pozicije iz kojih promatra institucije umjetnosti, konvencije ili recepciju umjetničkog djela – Poruka se kontekstualizira u okviru Nikine video produkcije, a program će uključiti radove Vernissage i The End”, stoji u najavnom tekstu Branke Benčić, kustosice projekta Kino umjetnika.

Nika Radić rođena je u Zagrebu 1968. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beču. U svojim video radovima, instalacijama i fotografijama bavi se komunikacijom i načinima na koji umjetnost može dokumentirati stvarnost. Bira pojedinačne trenutke koje svatko može doživjeti na sličan način, ali ju zanimaju kako te situacije različiti ljudi interpretiraju svak na svoj način. Također je i pisala o toj temi i objavljivala tekstove u knjigama i časopisima. Izlagala je na mnoštvu izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kino umjetnika programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.

U programu Kino umjetnika dosad su realizirane projekcije radova umjetnika: Ursula Mayer, Shaun Gladwell, Gordon Matta Clark, Jasmina Cibic, Pilvi Takala, Damir Očko, Ibro Hasanović, Zlatko Kopljar, Marko Lulić, te programi Distorted Mirror (Lisl Ponger, Peter Kubelka, Peter Tscherkasky, Mathias Muller, Siegfried A. Fruhauf), Video televizija Anticipacija, Share - Too much history, Difference Screen.

Kustosica je Branka Benčić, a voditelj projekta je kustos MSU-a Tihomir Milovac.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.12.2016