Komunikacija, prijateljstvo i sudjelovanje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Komunikacija, prijateljstvo i sudjelovanje

Hana Erdman i Nina Kurtela predstavit će prvu istraživačku fazu projekta u formi otvorenog studija/probe, a publika može svjedočiti procesu učenja 48-minutne plesne sekvence.

16.06.2017 - 24.06.2017 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

U svibnju 2016, Hana Erdman i Nina Kurtela započele su projekt 365 rutina. Kroz period od godinu dana dvije umjetnice svakodnevno izmjenjuju osmotaktnu sekvencu kako bi stvorile jednogodišnju koreografiju. Sekvencu grade naizmjenično svakim danom nastavljajući od kuda je sekvenca prethodnog dana završila. Pokret snimaju videom koji dijele putem e-maila te tako prakticiraju nadolazeće sekvence svaki dan. Sukladno tome, sekvenca se povećava za 8 taktova svaki dan i u jednoj godini doseže 2,920 taktova ili 48 minuta.

Kroz koreografiju grade kontinuiranu komunikaciju između dva različita okruženja, lokacije, jezika, pokreta, identiteta, prostora i vremena. Zajednički prostor gradi se kroz izvršenje zadatka. Kroz ovaj svakodnevni ritual umjetnice se bave stvaranjem imaginarnog prostora te grade pripadnost koja nije fizička ili teritorijalna, već se bave stvaranjem emocionalnog i apstraktnog prostora. Ples postaje njihov dom te kroz koreografsku praksu preispituju pojmove komunikacije, prijateljstva i sudjelovanja.

Prevođenjem pokreta iz video arhive (dokumentirano na različitim lokacijama širom svijeta - od Taipeija do Los Angelesa) gledaju na pokret i tijelo koji su pogođeni uvjetima današnjih mladih umjetnika - stalna pokretljivost, dislokacija, beskućništvo, iscrpljenost - putovanje i stvaranje rada s vremenskim i prostornim ograničenjem. Istodobno istražuju jednostavne pojmove plesne fraze i što to danas znači u kontekstu suvremenog plesa i koreografije.

U Galeriji Miroslav Kraljević predstavit će prvu istraživačku fazu projekta u formi otvorenog studija/probe, gdje je publika pozvana svjedočiti njihovom procesu učenja 48-minutne plesne sekvence.

Otvorene probe će se održavati 16, 17, 18. i 20. lipnja u 20 sati, razgovor s umjetnicom održat će se nakon posljednje probe, a video instalacija može se pogledati od 17. do 24. lipnja u radno vrijeme galerije, od utorka do petka od 12 do 19 sati, subotom od 11 do 13 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.06.2017