Konačno šarene vijesti | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Konačno šarene vijesti

Cilj projekta Priprema, pozor… kazalište! je usmjeravanje mladih na umjetnički tekst, književnost i pripovijedanje kroz dramsku formu.

20.03.2015 - 27.03.2015 , Zagreb - Knjižnica S. S. Kranjčevića

FOTO: Corners of Europe

  • A
  • +
  • -

Projekt Priprema, pozor… kazalište! manifestacija je koja se u Knjižnici S. S. Kranjčevića održava od 2011. godine povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana pripovijedanja (20.3.), Svjetskog dana lutkarstva (21.3) te Svjetskog dana kazališta (27.3.). Ove godine manifestacija se održava od 20. do 27. ožujka. Projekt je u javnosti prepoznat kao vrijedan doprinos dječjem dramskom stvaralaštvu, pedagoškom radu s djecom i alternativnim oblicima edukacije.

Cilj projekta je usmjeravanje, prvenstveno mladih, na umjetnički tekst, književnost i pripovijedanje kroz dramsku formu čime potičemo njihov duhovni rast. Participirajući u ovom projektu, bilo kao sudionici u izvedbi ili kao gledatelji, djeca komuniciraju kroz umjetnost, uče sagledavati i posredovati život kroz simboličke/umjetničke forme, primaju sadržaje koji su dio zajedničkog kulturnog naslijeđa, kao i reakcija na suvremenost i sama stvaraju nove. Isto tako odgajaju se za zajedništvo, suradnju i uvažavanje što je vrijedan doprinos ovoga projekta. Projekt se razvija u tri modula: smotra dječjih kazališnih grupa, radionice dramskog izraza za djecu i odrasle, teorijski aspekt kroz formu okruglog stola.

Tema manifestacije u 2015. godini je Kazalište kao sredstvo (re)socijalizacije i integracije. Stoga uz školske, knjižničke i vrtičke dramske grupe s područja Zagreba, Siska, Pazina i Kutine, ove će godine u menifestaciji sudjelovati i dječji kolektiv Deca sa meseca iz Doma za decu bez roditeljskog staranja Vera Radivojević u Beloj Crkvi. Oni će izvesti dio svog programa, lutkarsku predstavu s dokumentarnim i živim točkama (Konačno) šarene vesti iz Bele Crkve, autorski projekt koji s djecom priprema umjetnička grupa ŠKART, Dragan Protić i Đorđe Balmazović. Uz dramske i lutkarske radionice za djecu i odrasle, održat će se okrugli stol na temu manifestacije na kojem sudjeluju Škartovci, Mario Kovač i Ivana Marijančić, te dvije predstave: Žabac i stranac Lutkarskog kazališta Svijet lutaka i Točka sabiranja skupine BADco.

Program potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.03.2015