Konceptualna i medijska umjetnost i dizajn | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Konceptualna i medijska umjetnost i dizajn

Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike izložba je koja predstavlja pregled dizajnerskog rada Dalibora Martinisa tijekom 70-tih i 80-tih godina.

17.07.2018 - 31.07.2018 , Pula - Galerija HUIU
  • A
  • +
  • -

U utorak, 17. srpnja u 21 sat u prostoru Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU) u Puli (Zagrebačka 27), a u sklopu popratnog programa Pulskog filmskog festivala, otvara se izložba Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike - Dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih koju zajednički organiziraju HUIU i Hrvatsko dizajnersko društvo. Izložba je izvorno producirana i inicijalno održana u sklopu programa HDD galerije 2017. godine te predstavlja pregled dizajnerskog rada Dalibora Martinisa, uglavnom u području izložbenih i filmskih plakata, ali i dizajna za televizijski medij. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić

Izložba predstavlja pregled dizajnerskog rada jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i medijskih umjetnika, Dalibora Martinisa. Riječ je većinom o izložbenim plakatima realiziranima u kontinuitetu od ranih 70-ih do kasnih 80-ih godina za Galeriju suvremene umjetnosti (današnji MSU) u Zagrebu, filmskim plakatima za autore kao što su Rajko Grlić i Lordan Zafranović, ali i televizijskim grafikama (telopima) za Radioteleviziju Zagreb 70-ih dizajniranima u suradnji sa Sanjom Iveković.

Dalibor Martinis nesumnjivo je jedan od naših najpoznatijih umjetnika tzv. nove umjetničke prakse, čiji su autorski počeci vezani za konceptualnu umjetnost, video art, performans i općenito medijsku umjetnost. Kao i brojni drugi umjetnici te generacije (B. Bućan, S. Iveković, G. Trbuljak, J. Kaloper, G. Žuvela, D. Tomičić, Ž. Borčić i drugi) i Martinis se uz svoje bavljenje vizualnom umjetnošću, od ranih 70-ih do početka 90-ih godina kontinuirano bavio i grafičkim dizajnom. Iako je oblikovao i nekoliko publikacija kao i niz kataloga, glavni dio njegovog dizajnerskog opusa čine izložbeni i filmski plakati.

Kao i nedavna mini-retrospektiva Željka Borčića i izložba grafičkog dizajna Sanje Iveković u HDD galeriji te retrospektiva plakata Gorkog Žuvele održana u Galeriji umjetnina u Splitu, ova izložba također otvara i iznimno zanimljivu temu konceptualne i medijske umjetnosti i dizajna. S obzirom na prostorne dispozicije Galerije HUIU u Puli, ova verzija izložbe je neznatno reducirana u odnosu na njene prethodne inačice u HDD galeriji i Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu (obje održane 2017. godine), a budući da se odvija simultano s Pulskim filmskim festivalom, nešto je veći naglasak stavljen na Martinisove filmske plakate.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.07.2018