Konfrontacija s ustaljenim poretkom | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Konfrontacija s ustaljenim poretkom

Gostovanje Brace Dimitrijevićea povodom njegove splitske izložbe, uz projekciju filma uključuje i razgovor s autorom o ulozi umjetničkog stvaralaštva i današnjoj muzeološkoj praksi.

09.04.2018 - 10.04.2018 , Split - Galerija umjetnina, Split - Zlatna vrata
  • A
  • +
  • -

U sklopu izložbe Brace Dimitrijevića Od kamena do videa, Galerija umjetnina Split organizira dvodnevno druženje s autorom. U ponedjeljak, 9. travnja u 20.15 sati u Kinoteci Zlatna vrata prikazuje se film Louvre is my studio, street is my museum, a dan poslije, 10. travnja u 20 sati u Galeriji umjetnina održava se razgovor s autorom kojeg vodi Branko Franceschi.

"Uhodane kanale komunikacije političke hegemonije poput obilježavanja ideološki vrjednovanih povijesnih događaja i osoba postavljanjem mramornih spomen-ploča, odnosno, monopoliziranja medijskog prostora za konstruiranje javnog mijenja ideološki programiranim sadržajima, Dimitrijević prisvaja za diseminaciju svojih stavova o umjetnosti kao egzistencijalno važnoj spoznajnoj i suštinski demokratičnoj disciplini. 

U skladu sa svojim radikalnim stavovima, Dimitrijević od sedamdesetih godina koristi muzeje i njihove zbirke kao okruženje podesno za konfrontaciju s ustaljenim poretkom stvarnosti i poligon za humanističku preobrazbu društva. Svojim stvaralaštvom Dimitrijević je doprinio radikalnoj promjeni umjetničkog stvaralaštva i muzeološke prakse u paradigmu kakvu danas poznajemo i živimo", stoji u najavi događaja.

Izložba Od kamena do videa predstavlja dvije mramorne stele i sedam mramornih ploča s ugraviranim i pozlaćenim iskazima umjetnika na temu smisla i uloge umjetničkog stvaralaštva, kulturnog sustava i civilizacije, u dijalogu sa šest video radova na istu temu. Može se razgledati do 29. travnja 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 09.04.2018