Konkretan učinak na okolinu | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Konkretan učinak na okolinu

Među primjere najboljih praksi integriranog pristupa suzbijanju siromaštva i socijalnog isključenja iz cijele Europe, Europsko je vijeće uključilo čakovečku Humanu Novu.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Humana Nova/Facebook

  • A
  • +
  • -

Europsko vijeće usvojilo je Zaključke o Integriranom pristupu suzbijanju siromaštva i socijalnog isključenja koji pozivaju Europsku komisiju da ove prioritete drži na visokom mjestu političkih agendi te države članice da nastave provoditi usvojene nacionalne ciljeve EU2020. Vijeće poziva da se posebna pozornost posveti inovativnim integriranim pristupima u državama članicama. Zaključci Vijeća tako su upotpunjeni dodatkom koji predstavlja kolekciju najboljih praksi iz cijele Europe.

Kao primjer iz Hrvatske izdvojeno je socijalno poduzeće Humana Nova iz Čakovca. Humana Nova je zadruga koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Zadruga ima četrnaest zaposlenih - četiri osobe s invaliditetom, pet dugotrajno nezaposlenih starijih žena, visoko obrazovanu mladu dizajnericu tekstila kojoj je to prvo zaposlenje, dvije dugotrajno nezaposlene mlade majke, dugotrajno nezaposlenu mušku osobu te visoko obrazovanog upravitelja ekonomista.

Kao što je istaknuto u izvještaju Europskog vijeća, Humana Nova prikupila je oko 600 000 kilograma odjeće i obuće do kraja lipnja 2015. "Radi se o konkretnom učinku na smanjenje emisije CO2 u atmosferu te smanjenje korištenja gnojiva i pesticida u proizvodnji sirovih materijala za manufakturu tekstila. Djelatnost zadruge ima pozitivan utjecaj na cjelokupnu zajednicu u kojoj se nalazi. Putem donacija, zadruga je pomogla više od 70 obitelji u Međimurskoj županiji i okolnom području, a šira zajednica pomaže Humanu Novu putem financijske i materijalne potpore, poput donacija stare odjeće, što također ima pozitivan utjecaj na okoliš. Osim potpore obiteljima, zadruga pomaže i dvadesetak lokalnih organizacija".

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec jedno je u nizu društvenih poduzeća koja na području Međimurske županije razvija Autonomni centar - ACT. ACT Grupa je konzorcij društvenih poduzeća, organizacija i pojedinaca koji promiču, razvijaju i unapređuju društveno odgovorno ponašanje i poslovanje, društvenu i solidarnu ekonomiju, društveno poduzetništvo i civilno društvo. Osim Autonomnog centra i Humane Nove, tu su i ACT Printlab d.o.o, ACT Konto d.o.o, Centar za eko-društveni razvoj - CEDRA Čakovec, Centar za pomoć u kući Međimurske županije, Socijalna poljoprivredna zadruga Domači vrt, ACT Press d.o.o, Volonterski ured Međimurja i Knjižnica Tabula Rasa.

Strategija razvoja društvenog poduzetništva usvojena je prije više od godinu dana, čija je primarna zadaća bila uspostava zakonodavnog i institucionalnog okvira, kasni s provedbom pa tako praćenje razvoja društvenog poduzetništva, poreznih olakšica i pristupa njima, još uvijek nisu u procesu rješavanja. No, nakon više od godinu dana najava, 1. srpnja raspisan je poziv za dostavu projektnih prijedloga za poticanje društvenog poduzetništva koji će s financirati iz Europskog socijalnog fonda. Osnovna ideja ovog poziva je ispitati stanje društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj i utvrditi koje su potrebe društvenih poduzetnika te će poslužiti kao osnova za kreiranje budućih poziva usmjerenih na razvoj društvenog poduzetništva, kao i na visinu sredstava koja će se u sklopu tih poziva dodjeljivati. 

Poziv je prvi korak u stvaranju sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva koji uključuje financiranje niza informativnih i edukacijskih aktivnosti kojima će se unaprijediti status društvenog poduzetništva u području vidljivosti i prepoznatljivosti, financijsku podršku poslovanju postojećim društvenim poduzećima, kao i podupiranje svih oblika poslovnih aktivnosti organizacija zainteresiranih za otvaranje društvenog poduzeća ili pokretanje društveno-poduzetničke djelatnosti. 

Ciljane su skupine poziva voditelji i zaposlenici u društvenim poduzećima, skupine u nepovoljnom položaju na tržištu rada (osobe s invaliditetom koje nisu na tržištu rada, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata, mladi, žene, pripadnici romske nacionalne manjine) te javni službenici. Osigurana su sredstva u iznosu od 8 milijuna kuna, najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava je 400 tisuća kuna, dok je najviši iznos 800 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 2. rujna.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.07.2016

VEZANE VIJESTI

Planet, people, profit

Piše: Matija Mrakovčić

U sklopu Treće konferencije o dobroj ekonomiji održana je rasprava o društvenom poduzetništvu te je predstavljeno nekoliko zanimljivih primjera dobre prakse.

Prožimanje studentskih, radničkih i socijalnih ciljeva

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O studentskom organiziranju i prvoj zadruzi studenata Fabric8 co-op razgovarali smo s Josipom Vurnek, studenticom modnog dizajna i upraviteljicom zadruge.

Prebacivanje odgovornosti

Piše: Matija Mrakovčić
Nakon što je tri puta mijenjana natječajna dokumentacija, a neke organizacije već dobile potvrdu da su im projekti odobreni, Ministarstvo socijalne politike i mladih natječaj je - otkazalo.