Konkretna pomoć ženama žrtvama nasilja | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Konkretna pomoć ženama žrtvama nasilja

Udruga Domino osigurala je gotovo 23 tisuće kuna za opremu i održavanje Sigurne kuće za žene žrtve obiteljskog nasilja udruge B.a.b.e.

  • A
  • +
  • -

Sredstva su prikupljena povodom hrvatske premijere predstave Sedam koja se krajem prošle godine održala u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a u kojoj su kao glumci nastupili Jadranka Kosor, Andrea Zlatar Violić, Ksenija Pajić, Mani Gotovac, Sanja Sarnavka, Prince Wale Soniyiki i Aleksandar Stanković. Organizatori hrvatskog izdanja predstave koja je obišla čitav svijet su udruga Domino te Švedski institut, Hedda produktion AB i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Zagrebu.

Hrvatske su se javne ličnosti tako upisale na listu od preko 500 političara, aktivista i glumaca diljem svijeta koji su do sad čitali tekst Sedam"Uključili smo se u međunarodni projekt Sedam jer smo htjeli da se čuje poruka o sveprisutnoj neravnopravnosti spolova u svijetu o kojoj drama progovara. Ipak, željeli smo iskoristiti priliku i da vrlo konkretno pomognemo ženama žrtvama nasilja u Hrvatskoj", objasnio je Zvonimir Dobrović, predsjednik Domina.

Sigurna kuća Vukovarsko-Srijemske županije koju vode B.a.b.e. omogućava smještaj za ukupno dvanaest žena i osmero djece, a u sklopu Kuće nalazi se i Savjetovalište za žrtve nasilja. Stručne suradnice pružaju potrebnu psihosocijalnu i pravnu pomoć kako bi žrtve što prije prevladale proživljene traume, vratile samopouzdanje i započele proces osamostaljenja.

"Beskrajno nam je drago što je netko mislio na žene žrtve nasilja i njihovu djecu. Dobiveni novac pomoći će ženama koje nemaju kamo otići ukoliko se ne žele vratiti u nasilje. Pomoći ćemo im da se ekonomski osamostale i žive sa svojom djecom život bez nasilja", rekla je tom prilikom Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e.

Izvor: Domino 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.02.2014