Konstruirana značenja i manje nervoze | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Konstruirana značenja i manje nervoze

Nagrađivani dizajnerski duo Dora Budor+Maja Čule izlaže u prostoru beogradskog Kulturnog centra Grad.

  • A
  • +
  • -

Na fotografijama i video radovima okupljenim pod naslovom Substitutes for Present Sense zabilježene su instalacije i skulpture, izgrađeni 'setovi' na kojima su djelovale performativno, a koje nakon procesa bivaju uništene. D+M uzimaju gotove vizualne materijale, istražuju po internet blogovima, pronalaze zabačene shopping mallove na rubu grada i svakodnevne predmete iz masovne proizvodnje, ili modificiraju ustaljene likovne forme i arhetipske slike. Korištenjem objekata koji su uobičajeni, svakodnevni i banalni, distorziranjem i transformacijom počinju evocirati nelagodu i stranost te postaju nositelji novog i drugačijeg značenja. Izgrađeni setovi podsjećaju na elemente stereotipnih interijera poslovnih prostora, tvornica, spavaćih soba, ureda i čekaonica; no mjesta koja nastaju su režirana (staged) da budu 'in/between', niti realna, niti potpuno artificijelna. 

Kako sam autorice kažu: "Donosimo na 'pozornicu' sve što je već pokazano, označeno ili zapisano zadnje na šoping listi, pomoću kojih konstruiramo scenarije u kojima objekti postaju superiorniji i poprimaju nove uloge. Preuzimamo elemente iz arhetipskih umjetničkih formi i svakodnevnog okruženja koji u nevidljivim procesima postaju mutirani, uvećani, uništeni, multiplicirani, duhoviti ili uklonjeni. Koristimo slike 'skinute' s interneta i izvađene iz konteksta kao što su slikari u renesansi koristili pigmente s bijelanjkom u procesu rada. Jezik koji koristimo je Pidgin English, namjerni odabir ovog mutiranog mega jezika koji stvara dodatni komunikacijski nivo između realnosti i hiperrealnosti. Želimo stvoriti novi ekosustav korištenjem objekata koji su uobičajeni, svakodnevni i banalni, a distorziranjem i transformacijom počinju evocirati nelagodu i stranost. Proizvod rada su fotografije i videi, koji služe kao dokumentacija performativnih praksi i određenog ponašanja. Njihova funkcija je predstaviti sustave i supstitute realnosti koje su režirani, izvedeni te čiji su materijalni tragovi potom nestali. U tom procesu lišavamo objekte želje za posjedovanjem, te proizvodimo konstruirana značenja i manje nervoze".

Dora Budor + Maja Čule su vizualnoumjetnički duo iz Hrvatske. Budor i Čule svoju su suradnju započele 2004. godine i pet su godina održavale simbiotsku dizajnersku praksu, unutar koje su stvarale samostalno i prema narudžbama klijenata. Posljednje tri godine rade na umjetničkim projektima te izlažu unutar zemlje i međunarodno.  Žive i rade na relaciji New York - Zagreb, Hrvatska.  Recentne nagrade uključuju New Visual Artist Award (20 najboljih mladih dizajnera na svijetu koje bira stručni časopis za grafički dizajn Print) i Young Guns Award od strane Art Directors Cluba NY (50 najboljih mladih dizajnera koje prema preporuci afirmiranih stručnjaka ADC), a u siječnju ih je na preporuku Stefana Sagmeistera, vodećeg svjetskog dizajnera, časopis Wallpaper proglasio New Talentom i dao im limitiranu naslovnicu svog magazina.  

Izložba će biti otvorena od 1. do 14. lipnja.

Izvor:  D+M
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.05.2011