Kontinuitet ženske dizajnerske scene | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kontinuitet ženske dizajnerske scene

Izložba Dizajnerice 1930-1980: Kontekst, produkcija i utjecaji okuplja informacije o autoricama koje su utjecale na povijest dizajna u periodu od 1930. nadalje.

26.02.2015 - 27.03.2015 , Zagreb - Galerija HDD

Greta Turković, Posuda za serviranje iz dva dijela, 1937.

U četvrtak 26. veljače u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba Dizajnerice 1930-1980: Kontekst, produkcija i utjecaji kojom se predstavlja istoimeni istraživački projekt o ženskoj povijesti dizajna autorica Maše Poljanec i Maje Kolar sa suradnicima.

Cilj projekta, koji se nastavlja i izvan okvira ove ogledne izložbe je istražiti kontinuitet "ženske dizajnerske scene", autorske dosege dizajnerica, utjecaj na suvremenike i današnje dizajnere, te okruženje i uvjete u kojima su djelovale. 

Dizajnerice: kontekst - produkcija - utjecaji nastao je u želji da se na jednom mjestu okupe informacije o dizajnericama i autoricama koje su svojim djelovanjem utjecale na povijest dizajna u periodu od 1930. godine nadalje. Projekt je digitalna online baza podataka u nastajanju, realizirana po principu otvorenog arhiva.Podaci o autoricama prikupljeni su iz raznolikih izvora - na raznim lokacijama, prikupljanjem raznovrsne dokumentacije radnih opusa autorica u arhivima, strukovnim udruženjima, institucijama te korištenjem građe iz privatnih zbirki. Za sada je obuhvaćen period do 1980. godine. Ovaj “arhiv” sastavile su praktičarke dizajna u želji da se autorice iz prošlosti učine vidljivima, da se neke izvuku iz zaborava te da druge ne potonu u njega. Namjera je bila skupiti što više podataka o pojedinim dizajnericama i učiniti ih lako dostupnima drugima, prvenstveno dizajnerima i dizajnericama. Također, ovaj projekt nastao je i iz osobne znatiželje i potrebe da se sazna više o djelovanju kolegica iz prošlosti koje su do sada ostale nezabilježene. Je li ih bilo, tko su bile, kakvo je bilo njihovo djelovanje i što možemo od njih naučiti? Projekt se nastavlja.

Na plakatima povodom izložbe predstavljeno je 28 odabranih dizajnerica:Jelena Antolčić, Slava Antoljak, Otti Berger, Rajna Buzić Ljubičić, Blanka Dužanec, Nada Falout, Branka Frangeš Hegedušić, Neli Geiger, Olga Höcker, Milana Hržić, Sanja Iveković, Marija Plavec Jeličić, Marija Kalentić, Jagoda Kaloper, Blaženka Kučinac, Lidija Laforest, Jasenka Mihelčić, Julija Pavelić Glogoški, Dragica Hercigonja Perhač, Ljubica Ratkajec Kočica, Milica Rosenberg, Stella Skopal, Mirjana Šimanović Tavčar, Marta Šribar, Mira Tomičić, Ivana Tomljenović Meller, Greta Turković, Jasna Vuković

Autorsku koncepciju, istraživanje i produkciju građe potpisuju Maša Poljanec i Maja Kolar, a Ana Bedenko zadužena je za istraživanje i produkciju građe. Producent projekta je Marko Golub, oblikovanje izložbe i baze podataka također su zasluga Maše Poljanec i Maje Kolar, dok autorske tekstove potpisuju Ivana Mance i Marko Golub. Za programiranje i izradu baze podataka zadužen je Vedran Kolac

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.02.2015