Kontrapost 13: Smeće | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Kontrapost 13: Smeće

Časopis Kluba studenata povijesti umjetnosti poziva zainteresirane studente_ice na prijavu znanstvenih i likovnih radova za novi broj čija je tema - smeće.

ROK: 20.06.2020

Kontrapost, studentski časopis Kluba studenata povijesti umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, raspisuje poziv za prijavu radova koji će postati dio novog, trinaestog izdanja. Tema broja je smeće u umjetničkom i kulturno-povijesnom diskurzu. Natječaj je namijenjen studentima_cama povijesti umjetnosti i srodnih društveno-humanističkih smjerova koji mogu poslati svoje tekstove, a poseban je poziv namijenjen studentima_cama umjetničkih smjerova koji mogu prijaviti likovne radove povezane s temom broja.

"Odabirom ovakve teme želimo naglasiti važnost povijesti umjetnosti kao humanističke znanosti čija je uloga, osim istraživačko-faktografske, i valorizacijska. Ujedno želimo i preispitati važnost valorizacije u vremenu u kojemu nikome više ne treba dopuštenje da svoj rad podijeli sa svijetom. Izabravši ovakvu temu, želimo vas potaknuti na istraživanje sve odbačene umjetnosti, u prošlosti i u sadašnjosti, zbog raznih razloga; od političke nepodobnosti do manjka obrazovanosti autora", stoji u tekstu poziva koji posebnu pažnju svrće na problematiku 'lošeg ukusa', odnosno umjetničke produkcije kojoj se pripisuju odrednice poput kiča, šunda ili treša.

Uredništvo ističe i kako tema broja asocira na aktualnu ekološku problematiku koja je čest motiv u stvaralaštvu suvremenih umjetnika, pa će se razmatrati i tekstovi koji istražuju uporabu atipičnih ili recikliranih materijala u umjetnosti, ekološku umjetnost, land art, kao i oni koji potpuno slobodno pristupaju temi. Osim poziva za tekstove, Kontrapost poziva i studente umjetničkih akademija, arhitekture i dizajna da prijave koncepte umjetničkih radova koji reflektiraju temu, a njihove će reprodukcije postati dio vizualnog identiteta časopisa. 

Koncepte ili skice radova potrebno je poslati uredništvu putem maila najkasnije do 20. lipnja.

 

 
Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 06.05.2020