Koraci pišu staze | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Koraci pišu staze

Jörg Meier zemlju Istočno od raja otkriva uz odmorišta slavnih njemačkih autocesta.

03.10.2015 - 10.10.2015 , Split - Galerija Praktika
  • A
  • +
  • -

Kolektiv queerANarchive poziva na otvaranje izložbe Istočno od raja njemačkog fotografa Jörga Meiera u subotu, 3. listopada, u 21 sat u Galeriji Praktika, Klub Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split. Fotografije na izložbi pričaju o jednom nepoznatom licu njemačkih autocesta čija odmarališta su ujedno i okpljališta osoba koje svoju seksualnost nisu zadovoljile unutar okvira koje im je zadalo društvo. Za ovaj ciklus fotografija autor je nagrađen drugim mjestom u kategoriji Open na ovogodišnjem izdanju Pride Photo Awards u Amsterdamu. 

Istočno od raja nalazi se mitska zemlja Nod. Mit kaže da je Bog tamo protjerao Kaina nakon prvog ubojstva. Tako je zemlja Istočno od raja postala zemlja odbačenih. Kroz povijest civilizacije umjetnici su se često referirali na ovu priču a zemlja Istočno od raja s vremenom je postala zemlja neprilagođenih.

Jörg Meier zemlju Istočno od raja otkriva uz odmorišta slavnih njemačkih autocesta. Tamo nalazi okupljališta onih koji svoju seksualnost ne uspijevaju realizirati u strukturama koje joj je društvo namijenilo. Moćna autocesta simbolično je mjesto velikih struktura današnjeg društva.  Njoj se suprotstavljaju nestrukturirana mjesta u kojima suvremeni prijestupnici izvode svoje rituale. Tako nastaju prostori koje vidimo na Meierovim fotografijama. Koraci ovdje pišu staze, improvizirane konstrukcije te izgubljeni i odbačeni predmeti govore o onom što se tamo zbiva. Prisutnost čovjeka na pojedinim fotografijama nepobitno dokazuje da se život odvija i Istočno od raja.

Interes autora za ovim prostorima nije potraga za egzotičnim. To je nešto puno osobnije te prostore na fotografijama stoga doživljavamo svakodnevnim i bliskim. Pogled promatrača tu se izjednačava s pogledom fotografa. I jedni i drugi u njima traže avanturu, slobodu za koju osjećaju da je izgubljena pod nizom struktura koje opterećuju svakodnevnicu.

Jörg Meier (r. 1970.) studirao je fotografiju na Sveučilištu primijenjenih znanosti i umjetnosti u Dortmundu te je izlagao na nizu izložbi i objavljivao u brojnim časopisima.  Za ciklus fotografija Istočno od raja nagrađen je drugim mjestom u kategoriji Open na ovogodišnjem izdanju Pride Photo Awards u Amsterdamu. 

queerIZLOŽBE program je koji otvara queer diskurs u gradu Splitu. Izložbe koje donosi kombinacija su lokalne i inozemne umjetničke produkcije. queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice bavi se partikularnostima queer kulture. Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbiju u Švedskoj (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.).

Izložba je otvorena do 10. listopada.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.10.2015