Koreografska studija vizura | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Koreografska studija vizura

Topologije, predstava Željke Sančanin i skupine k.o. kombinirane operacije početkom studenog gostuje u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.  

 
  • A
  • +
  • -

Istraživačka teorijsko-umjetnička grupa Teorija koja hoda i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, 3. studenog će ugostiti plesnu predstavu Topologije koreografkinje Željake Sančanin i kolaborativne umjetničke skupine k.o. kombinirane operacije. Ovo gostovanje ostvareno je unutar projekta Balcan Can Contemporary, koji povezuje nezavisne scene izvedbenih umjetnosti zemalja bivše Jugoslavije, u cilju dinamiziranja komunikacije među regionalnim umjetnicima, teoretičarima i radnicima u kulturi.

"Topologije su koreografska studija prostornih i vizualnih datosti kazališnih objekata, nepromjenjivih i statičnih fizičkih vizura. Proizvoljnost njihove upotrebe tumači se proizvoljnošću optičke imaginacije gledatelja, pri čemu upotreba replicirane scene i foto materijala u predlošku i razlika u živoj izvedbi, doprinose slici pervertiranog kazališnog iskustva. Matematika pokreta iscrtava obrise animiranog nijemog igrokaza, metastazirajući u proizvoljnost konteksta koji bi mogao govoriti o kazalištu kao seksualnom iskustvu, alijenaciji intimnih fantazija. Topologije ne opisuju proces transformacije unutar izvedbenog scenarija, već se fokusiraju na promatranje objekata koji su prethodno već završeni i nepromjenljivi u svojim datostima. Subjekti tih novih izvedbi su dva zapažanja koje autorica uzima kao nepoznate i neuobičajene: pervertirani pogled koji pluta u svim smjerovima i ishodi izvedbe koji ne predstavljaju narativni film pred očima publike, već odvojene objekte kontemplacije koji mutiraju u izvedbu digitalnih slika. Nadovezujući se na pravila njihove vizualne kompozicije i boja, Topologije se transformiraju kao digitalne fabrikacije / konstrukcije prethodnih / repliciranih radnji i akcija", stoji u najavi izvedbe. Koncepciju i koreografiju izvedbe potpisuje Željka Sančanin koja i sama nastupa, zajedno s Anom Vnučec i Majom Marjančić. Predstavu produciraju k. o. kombinirane operacije u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples

Željka Sančanin je osnivačica, koreografkinja i plesačica k.o. kombinirane operacije. Od 2001 do 2011. godine umjetnička je koordinatorica i producentica ekscene, nezavisne organizacije za istraživanje i edukaciju u plesnim i izvedbenim umjetnostima. Od 1998 do 2008. godine plesno se obrazuje u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2008. odabrana je za intenzivan istraživačko edukativni program pod mentorstvom Xaviera Le Roya ex.e.r.ce / 6months1location tijekom kojeg ostvaruje saradnju s mnogobrojnim autorima evropske nezavisne plesne scene. Njezin autorski i kolaborativni rad uključuje ukupno 30 umjetničkih projekata.

k.o. kombinirane operacije je kolaborativna umjetnička skupina i produkcijska platforma, osnovana 2000. godine od strane grupe autora različitih medijskih usmjerenja. Strategije djelovanja ove autorske platforme usmjerene su na formiranje izvaninstitucionalnih modela rada, njihovih uvjeta i produkcijskih odnosa unutar suvremenog plesnog okruženja, proizvodeći do danas ukupno 19 autorskih i grupnih predstava te multimedijalnih projekata.

Izvor: TkH

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 29.10.2012