Korijeni ženskog otpora i revolta | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Korijeni ženskog otpora i revolta

Po mnogima najvažnija žena njemačkoga novoga vala, redateljica Margarethe von Trotta gošća je Filozofskog teatra HNK. U sklopu gostovanja prikazuju se njena četiri filma.

28.05.2016 - 31.05.2016 , Zagreb - Kino Tuškanac, Zagreb - HNK

Margarethe von Trotta, Olovno vrijeme, 1981.

Po mnogima najvažnija žena njemačkoga novoga vala, redateljica Margarethe von Trotta gošća je Filozofskog teatra HNK i kina Tuškanac, gdje će u subotu, 28. svibnja u 20 sati predstaviti svoj film Rosa Luxemburg. Dan kasnije, 29. svibnja u 19.30 sati  na velikoj pozornici HNK s redateljicom će razgovarati Srećko Horvat

Na velikom platnu u kinu Tuškanac bit će prikazana četiri filma glasovite redateljice. Rosa Luxemburg, povijesni biografski film o poljsko-njemačkoj političkoj aktivistici, ljevičarskoj pacifističkoj revolucionarki Rosi Luxemburg ubijenoj 1919. godine po nalogu tadašnje njemačke vlasti. Hannah Arendt, film o židovsko-njemačkoj filozofkinji, koja je za The New Yorker izvještavala o suđenju Eichmanu te nakon toga napisala knjigu Izvještaj o banalnosti zla što je pobudilo mnogobrojne kontroverze. Kombinirajući dokumentarne snimke i priču koja povezuje tri države, redateljica pretvara strast za razmišljanjem u dubok i veoma dramatičan film. Vrhuncem von Trottine karijere smatra se film Olovna vremena iz 1981. godine, baziran na odnosu osnivačice RAF-a Gudrun Ensslin i njene sestre Christine, u kojem autorica iznova propituje korijene ženskog otpora i revolta kreirajući posebno uznemirujući mozaik osobnih i političkih povijesti. Taj kratki ciklus završava filmom Izgubljena čast Katharine Blum, prvi redateljičin film režiran u suradnji sa suprugom Volkerom Schlöndorffom, što postaje jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih primjera političkog filma u Zapadnoj Njemačkoj sedamdesetih, izrazito lucidan spoj društveno-političke angažiranosti i melodrame.

Raspored projekcija potražite ovdje. Svi su filmovi prevedeni. Ulaznica je 10 kuna, uz člansku iskaznicu ulaz je slobodan.

 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.05.2016