Korisna umjetnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Korisna umjetnost

Izložba arhiva Arte Útil predstavlja pokušaj razumijevanja alternativnih uloga umjetnosti u suvremenom svijetu.

26.03.2015 - 16.05.2015 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Arte Útil prevodi se ugrubo na engleski jezik kao "korisna umjetnost" no pojam ima i druga značenja koja umjetnost shvaćaju kao alat ili spravu. Odbacivši ideju da umjetnost može biti samo instrument refleksije o sebi i svijetu, pojam Arte Útil inzistira na tome da je umjetnost istovremeno i realna društvena činjenica i umjetničko djelo, tj. da djeluje u "omjeru 1:1", kako je to nazvao teoretičar Stephen Wright

Arhiv Arte Útil, otvoreni arhiv s dokumentiranim istraživanjima Arte Útil, pokrenula je 2012. umjetnica Tania Bruguera u suradnji s Queens Museum iz New Yorka i Van Abbemuseum iz Eindhovena u sklopu desetogodišnjeg istraživanja pojma kojim se umjetnica bavila.  Arhiv upućuje na alternativnu povijest koja bi mogla biti od koristi u pokušaju razumijevanja uloge koju bi umjetnost morala, ili trebala, igrati u našoj suvremenosti.

U sklopu izložbe Dina Rončević i projekt Kulturni lift pokrenut će nove projekte. S ciljem preispitivanja poimanja i relevantnosti Arte Útila kroz praksu, povijest i metodologiju u kontekstu Hrvatske i šire, za vrijeme trajanja izložbe u održat će se serija prezentacija i razgovora s pozvanim umjetnicima i njihovim gostima, kao i sastanci radne grupe k.r.u.ž.o.k. Više informacija možete pronaći ovdje.

Na dan otvorenja izložbe, u 18 sati, bit će održano predavanje Što, kako i za koga / WHW kojim će predstaviti grupnu međunarodnu izložbu Stvarno korisno znanje kojoj su bile kustosice u muzeju Reina Sofia u Madridu. A u 19 sati istoga dana bit će održano predavanje Nicka Aikensa Kako Arte Útil dovesti u instituciju, u kojem će biti govora o implikacijama koje Arte Útil, oblik prakse koja se događa u galeriji i izvan nje, danas ima na izložbene i institucionalne prakse.

Izložba će biti otvorena od 26. ožujka do 16. svibnja u Galeriji Nova.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.03.2015