Korištenjem do obnove | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Korištenjem do obnove

Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je drugi natječaj za dodjelu prostora na korištenje organizacijama civilnog društva.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Republika Hrvatska peta je u Europi, iza skandinavskih zemalja, po veličini imovine u državnom vlasništvu. Unatoč tome, procesi prenamjene i obnove tih prostora uglavnom su vrlo spori jer zahtijevaju planiranje, što se u kulturnoj i prostornoj politici na lokalnim razinama, ali i na nacionalnoj, rijetko događa. Objekti su uglavnom u vlasništvu lokalnih zajednica dok je najveći broj slobodnih nekretnina pod upravljanjem Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

DUUDI je još ranije najavio da veće prostore, uglavnom neperspektivne vojne nekretnine koje je naslijedio od MORH-a, neće prepuštati organizacijama civilnog društva, već samo lokalnim upravama. S obzirom na sklonost lokalnih vlasti da koncesiju smatraju najboljim rješenjem korištenja prostora te su rijetko sposobne inicirati ikakav društveni ugovor na korist lokalne zajednice, početkom 2015. godine organizacije civilnog društva ugodno je iznenadio DUUDI-jev natječaj za dodjelu prostora na korištenje. Radilo se o dva poslovna prostora u Karlovcu, po jedan u Splitu i Varaždinu te deset u Zagrebu u rasponu od 13 do 74 metara kvadratnih, no njihova je vrijednost ispala daleko ispod potrebnih ulaganja. 

DUUDI je krajem 2015. objavio i drugi natječaj za podnošenje prijava za dodjelu nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na korištenje organizacijama civilnog društva radi provođenja programa i projekata od interesa za opće dobro. Predmet natječaja su 13 nekrenina u Zagrebu i jedna u Splitu, datumi predviđeni za posjet prostorima počinju 20. siječnja, a rok za podnošenje prijava je 12. veljače do 16 sati.

Prostori se dodjeljuju na korištenje u "viđenom stanju", a sva eventualna preuređenja i prilagodbe korisnik prostora izvodi o vlastitom trošku i to mora učiniti u roku od tri mjeseca. U tom periodu korisnik nije dužan plaćati naknadu za korištenje. S obzirom na to koliko je uložio u prostor, korisnik može podnijeti zahtjev za oslobađanje od plaćanja naknade ili za njeno smanjenje. Osim naknade za korištenje, korisnik se obvezuje plaćati sve troškove: struju, vodu, telefon, grijanje, spomeničku rentu, komunalnu i vodnu naknadu i drugo. Ugovor o korištenju sklapa se na tri godine.

Cjeloviti tekst javnog natječaja s obrascem za prijavu objavljen je na mrežnim stranicama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.12.2015

VEZANE VIJESTI

Muzil pripada građanima, ne IDS-u

Piše: Matija Mrakovčić
Odluka Vlade o Muzilu nastavak je neprihvatljive prakse upravljanja i odlučivanja o zajedničkom prostoru i resursima kao da se radi o privatnoj stranačkoj imovini, smatra Goran Matić.

Prostor za opće dobro

Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je natječaj za dodjelu prostora na korištenje organizacijama civilnog društva.

Elitno, luksuzno i ekskluzivno

Piše: Matija Mrakovčić
Među inicijativama koje su iskazale interes za nekretnine koje je DUUDI ponudio tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću gotovo da nema onih koje se bave kulturnim djelatnostima.