Korporacije i umjetnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Korporacije i umjetnost

Izložba Antonia Grgića svi podaci, ako zahtijevaju više prostora, mogu biti ispisani i kao dodatni tekst autorov je do sada neizlagan i nerealiziran rad.

13.03.2015 - 20.03.2015 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost

Antonio Grgić, Nestajanje

  • A
  • +
  • -

Rad u pitanju Antonio Grgić je nekoliko puta prijavljivao na godišnji natječaj T-HT@MSU, a koji vjerojatno zbog svojeg sadržaja nikada nije bio prihvaćen za izlaganje.Radi se o prijedlogu u kojem bi u slučaju da se realizira, sudjelovali nasilno otpušteni radnici T-HT-a, tvrtke koja je partner Muzeja suvremene umjetnosti i financijer navedenog natječaja i pripadajućih nagrada.

"Dok u razvijenom kapitalizmu, kritika izrasta iz marginalne pozicije i integrira se sa vremenom u mainstrem naizgled i dalje bivajuća odvojena od sistema, ovdje, u tranziciji koja glumi kapitalizam mada to nije, je drugačiji slučaj. Ovdje same korporacije organizacijski i medijski potpomažu prihvatljiv oblik umjetničke kritike niti ne pokušavajući održati privid distance. Znači korporacije stvaraju sliku umjetnosti koja kritizira konzumerizam i korporacije da bi ga prodale kao medijski proizvod i prihvatljivu kritiku samih sebe, zapakiran u visoku estetsku formu. 

Jer samo korporacije imaju, kao EPH ili T-HT, moć da priskrbe dovoljan attention economy koji će izdići neki proizvod koji će nositi aureolu vrhunske umjetnosti i čije se izlaganje u galeriji plaća svotom korporativnih razmjera. To je opasnost suvremene umjetnosti o kojoj također govori Baudrillard: da je ništa ne razlikuje od tehničke, oglašivačke, medijske, numeričke djelatnosti. Nema više transcedencije, postaje zrcalna igra sa suvremenim svijetom onakvim kakav se zbiva", u najavi izložbe napisao je Antonio Grgić.

Antonio Grgić, rođen 1973.g., diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu pri Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se vizualnim umjetnostima, a kao glavne interese svojeg umjetničkog djelovanja ističe urbani prostor kao umjetnički medij. Tu spadaju urbane intervencije i performansi kojima propituje veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju i vremenu. 

Izložba će biti otvorena od 13. do 20. ožujka u Institutu za suvremenu umjetnosti.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.03.2015