Kraj afere | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Kraj afere

Milan Bandić i Andrea Zlatar Violić postigli su dogovor: nova intendantica HNK-a bit će Dubravka Vrgoč.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Daniel Kasap/PIXSELL

Nakon godinu dana institucionalne "igre prijestolja" između Ministarstva kulture i Grada Zagreba, na čelo Hrvatskog narodnog kazališta dolazi Dubravka Vrgoč, dosadašnja ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih. 

Izmijenjeni Zakon o kazalištima kaže kako intendanta HNK u Zagrebu imenuje Vlada na zajednički prijedlog ministra kulture i zagrebačkog gradonačelnika, a da se, kojim slučajem, Bandić i Zlatar Violić nisu dogovorili, ministrica bi bez suglasnosti gradonačenikova ureda slala svoj prijedlog Vladi. No, izgleda da su uvrede i podmetanja iza nas, a budućnost "naše najvažnije i financijski najmoćnije kazališne kuće" sigurna. 

U ovome vrhunskome medijskome spektaklu, sve se prelomilo na bivšem vodstvu, odnosno Ani Lederer, kojoj ministrica kulture nije željela povjeriti još jedan, treći uzastopni mandat. Riječima ministrice, Ana Lederer "u dosadašnja dva nije niti počela rješavati niti jedan od ključnih problema HNK: pitanje druge scene, pitanje uposlenosti umjetnika i međunarodno pozicioniranje naše najvažnije i financijski najmoćnije kazališne kuće", a gradonačelnik Bandić - odlučan zagovaratelj inovativnih kulturnih politika kakav već jest - čvrsto je držao svoju poziciju, koja god da ona u tom trenutku bila.

Moglo bi se dodati da su problemi HNK-a kao javnog kazališta mnogo dublji od farse kojoj smo svjedočili jer, budimo realni, izuzev daška devetnaestostoljetnog glamura - za koji je dovoljna i sama zgrada, bez ljudi, programa i politike - javnost od njega i nema baš previše koristi. No to sad više i nije toliko važno, važno je da imamo novo vodstvo s novim idejama i čeličnom voljom. Sada će sve biti bolje. 

Dubravka Vrgoč - uz koju su kandidati za intendanta bili i trenutna v.d. intendantice HNK Sanja Ivić te Veseljko Barešić iz kazališta Komedija - na dužnost će stupiti "kada zaprimi Odluku Vlade RH o imenovanju, nakon čega će sklopiti ugovor o radu te obaviti primopredaju s v.d. intendanta".

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.04.2014