Krajnji je čas! | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Krajnji je čas!

Udruge za zaštitu ljudskih prava reagirale su na prijetnje otkazom novinarki HRT-a i aktivistica za medijske slobode. 

  • A
  • +
  • -

Hrvatski P.E.N. Centar, Kuća ljudskih prava – BaBe!, Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i GONG uputili su prosvjedno pismo povodom prijetnji otkazom koje su ovih dana uručene novinarkama HRT-a Elizabeti Gojan i Maji Sever. U pismu je pojašnjeno kako je Elizabeti Gojan opomena uručena 4. svibnja zbog izjava koje je ova novinarka i aktivistica Hrvatskog novinarskog društva još u ožujku dala Slobodnoj Dalmaciji, dok je Maji Sever opomena pred otkaz uručena 27. travnja i to zbog  gostovanja Drage Pilsela 4. siječnja u emisiji Hrvatska u živo koja se bavila oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću.

Otkazi na HRT-u dolaze nakon što su javnog apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je još u siječnju 2012. godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i nakon video apel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka ove godine. Kako je posebno istaknuto u ovom pismu, iz postupaka uprave nacionalne televizije vidljivo je da na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u  te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, vodeći kadar državne televizije "ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike".

U pismu su aktivisti za ljudska prava podsjetili kako "obećanja koja su dobivena od Ministarstva kulture, ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora za preuzimanjem političke odgovornosti i rješavanjem krize na HRT-u na uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju". U zaključku, od Ministarstva kulture, Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, Predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade i Predsjednika Republike Hrvatske te pučkog pravobranitelja, kojima je ovo pismo i upućeno,  zatražena je zaštita novinarskih sloboda na HTV-u i razriješnje krize upravljanja. "Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosijek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom ne samo u Hrvatskoj već i u široj regiji", stoji u zaključku. 

Izvor: CMS

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 07.05.2012