Krajolik nulte točke | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Krajolik nulte točke

MSU jesenski dio programa u velikom izložbenom prostoru započinje predstavljanjem cjelovitog opusa Ivana Ladislava Galete.

23.09.2011 - 17.11.2011 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Prva velika retrospektivna izložba jednog od najvažnijih srednjoeuropskih medijskih umjetnika današnjice, koji ima kultni status među ljubiteljima i poznavateljima filmske i videoumjetnosti, predstavit će Galetin opus u cjelokupnoj širini pristupa, postupaka, tema i medija. U nastojanju da približi djelo tog pionira avangardne medijske umjetnosti širokoj publici izložba istodobno kodira i dekodira enigmu Galeta, pružajući mogućnost upoznavanja do sada malo poznatih segmenata njegova stvaranja.

Na izložbi će biti pokazani radovi od 1968. godine do danas, počevši od Galetinog prvog filmskog uratka Metanoia (1968), preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe Kretanje, njegove prve izložbe održane u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu 1974. godine, do niza filmskih scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu, kao i nezaobilaznih remek-djela eksperimentalnog filma kao što su Dva vremena u jednom prostoru, 1976-1984, PiRâMídas 1972-1984 (1984), sfaĩra 1985-1895 (1984), Water Pulu 1869-1896 (1987/88) i WAL(L)ZEN (1989) ili END ART.

Uz filmove, kao ključne nositelje strukture izložbe, velika je pažnja posvećena fascinantnom multimedijskom opusu pripremnih faza pri izradi scenarija filma. Također će biti predstavljen i važan element u Galetinu stvaralačkom opusu, predavački performansi u kojima na neobičan način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih i dokumentira na školskim pločama.

Izložba daje podjednako dobar uvid u Galetin umjetnički opus, kao i u njegovu veoma specifičnu umjetničku i životnu filozofiju u bezuvjetnom suglasju s prirodom. Publika će imati priliku na jednom mjestu vidjeti njegova istraživanja koja je paralelno provodio u nekoliko medija te doživjeti njegovo djelo kao jedinstvenu i povezanu cjelinu.

Njegov je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa, te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, dobio ugledna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Galetini su filmovi prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma, a radovi mu se nalaze u važnim muzejskim zbirkama. Svoju je umjetničku aktivnost, osim uz Hrvatsku, vezao i uz Mađarsku, pa otuda i snažna recepcija njegova djela u mađarskim umjetničkim i kritičarskim krugovima.

Izložba Krajolik nulte točke, koja je svojevrsno djelo-u-nastajanju, završava predstavljanjem publikacije koja će svojim formatom i sadržajem odražavati posebnosti Galetine umjetnosti, a svaki će primjerak biti obogaćen autorovim unikatnim djelom. O Galeti pišu: Lászlo Beke, Željko Kipke, Markita Franulić, Andrej Mirčev, Miklós Peternák, Hrvoje Turković i Barbara Wurm.

Kustos izložbe i urednik publikacije je Tihomir Milovac.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 02.09.2011