Kratke priče, kompleksne teme | kulturpunkt

Najave Festival

<

Kratke priče, kompleksne teme

Ovogodišnji Festival europske kratke priče okupit će niz istaknutih inozemnih i domaćih autora oko teme nasljeđa.

27.05.2018 - 01.06.2018

Inga Žolude (FOTO: Ģirts Raģelis)

  • A
  • +
  • -

Od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu, Rijeci, Samoboru i Velikoj Gorici Festival europske kratke priče (FEKP) okupit će niz istaknutih inozemnih i domaćih autora oko teme nasljeđa koja će se kroz čitanja, razgovore, promocije, druženja, sagledati u aktualnom kontekstu.

Roman Simić, kreativni direktor Festivala, objasnio je kako je nasljeđe shvaćeno kao ono oko čega se u Hrvatskoj i Europi posljednjih godina 'lome koplja', geografije, povijesti, nacije, kulture, spola, roda, svjetonazora, klase, rase, obitelji. Tema nasljeđa odredila je i odabir gostiju koji će sudjelovati na ovogodišnjem, 17. izdanju Festivala.

Među ovogodišnjim gostima ističe se američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, dobitnica Nagrade Orange za prvijenac, roman Tiger's wife koji je bio i proglašen bestsellerom New York Timesa. Objavljuje u New Yorkeru (koji ju je uvrstio na popis 20 najboljih američkih pisaca mlađih od 40 godina), Atlanticu, Harpersu i Guardianu. Na Festival dolazi i dobitnik Bookerove nagrade, britanski autor Ben Okri, čija su djela, prepoznatljiva po magijskom realizmu, prevedena na dvadesetak jezika. Rođen je u Nigeriji, a nakon studija u Velikoj Britaniji ostaje raditi u Londonu. Uspoređuju ga Marquezom i Rushdiejem. Festival će ugostiti i velšku spisateljicu Carys Davies, dobitnicu prestižne 'kratkopričaške' nagrade Frank O'Connor te jednog od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacija Martínez de Pisóna, koji je često na filmovima surađivao sa španjolskim redateljima, primjerice slavnim Fernandom Truebom. Ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, u Zagrebu će predstaviti svoj novi roman Zakon puža. Festivalska publika imat će se prilike upoznati i s belgijskom autoricom Rachidom Lamrabet, koja se u svojim romanima i pričama bavi sudbinom imigranata marokanskog podrijetla (odakle je i ona) te sudarom dviju kultura. Zalaže se za pravo žena muslimanske vjeroispovijesti da nose burku. Gosti su još i talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, Jan Carson iz Sjeverne Irske, Carlos Fonseca iz Kostarike, koji glasi za jednog od najperspektivnijih južnoameričkih autora današnjice te nagrađivani pisci Inga Žolude iz Latvije, Suzana Tratnik iz Slovenije i Vladimir Arsenijević iz Srbije.

Inozemnim gostima dobrodošlica će se izraziti već na samom neformalnom otvorenju kada će im kuhati domaći pisci, Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, u tradicionalnom programu Čuvajte se: Hrvatski pisci kuhaju!. Isti dan događa se i prvi razgovor o nasljeđu u kojemu će s vlastitim iskustvima nasljeđa iz Srbije, odnosno Nigerije, sudjelovati Tea Obreht i Ben Okri.

Ove godine programi su povezani i s drugim granama umjetnosti, pa će se već u nedjelju oddržati izvedba plesne predstave Ples i priča u Zagrebačkom plesnom centru, a organizirat će se i razgovori o odnosu književnosti i stripa.

U okviru Festivala proglasit će se pobjednici festivalskog natječaja,  29. svibnja u Teatru &TD u Zagrebu. Čitanje pobjedničke priče tradicionalno će zatvoriti festival. Pobjednik ili pobjednica odlazi na nagradni dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, druga nagrada je rezidencija Kurs u Splitu, a treća besplatna radionica Centra za kreativno pisanje za kratku priču.

Iz riječkog programa organizatori izdvajaju razgovor naslovljen Pisati o sebi u okviru kojega će Zoran Ferić i Damir Urban pokušati razjasniti nesporazume koji se često događaju oko toga koliko je nešto autobiografsko u pričama, romanima, pjesmama koje pišu.

Zatvaranje Festivala u Boogieju donosi program G-točka u kojemu sudjeluju Carlos Fonseca, Flavio Soriga i Remi, hrvatska glazbenica, reperica i tekstospisateljica. Za sam kraj Festivala ostavljen je i program 6 za put: pokretne slike i granice, u okviru kojega će se prikazati šest kratkih filmova na temu nasljeđa. Riječ je o suradnji šest međunarodnih književnih festivala te pjesnika i filmaša iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada, Tobaga i Hrvatske.

Detaljni program potražite ovdje ili na Facebook stranici Festivala

Realizaciju Festivala europske kratke priče pomažu Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Španjolsko veleposlanstvo u Zagrebu, Talijanski kulturni institut te ostale kulturne institucije i veleposlanstva a organizira Hrvatsko društvo pisaca.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 18.05.2018