Kratke slike | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Kratke slike

Novi filmski program Kulture promjene SC-a donosi izbor najzanimljivijih suvremenih ostvarenja iz područja kratkog filma, eksperimentalnog filma i videa.

05.03.2015 - 26.03.2015 , Zagreb - MM centar

The All-Hearing, Lawrence Abu Hamdan

  • A
  • +
  • -

Kratke slike filmski je program Kulture promjene SC, koji četvrtkom u 19.30 sati u MM Centru kroz četiri cjeline donosi najzanimljivije i najsuvremenije iz područja domaćeg kratkog filma, domaćeg i inozemnog eksperimentalnog filma i videa.

Ovogodišnji program započinje 5. ožujka ciklusom Ono što se ne želi čuti, ono što se ne želi vidjeti, u sklopu kojeg će biti prikazan izbor filmova iz Kratke baze 25 FPS-a. Kratka baza je infocentar i medijateka kratkog filma koju je formirala udruga 25 FPS tijekom deset godina festivalskog djelovanja. Obuhvaća 5000 kratkih filmova svih rodova i žanrova koji su dostupni za pregledavanje i individualno istraživanje. Program Kratke slike analizirat će trendove u suvremenom kratkom filmu, filmove koji odmiču od tradicionalne kinematografije, provociraju i zbunjuju. 

Program se nastavlja 12. ožujka Postfestom koji predstavlja manje, ali ne i manje važne, hrvatske filmske festivale koji se ističu svojom kvalitetom i jasnim programskim fokusom te kojemu je namjera otvoriti šira pitanja socioekonomskog konteksta kulture filmskih festivala. Uglavnom će biti riječ o festivalima lociranim izvan Zagreba koji, osim što imaju regionalni značaj, pružaju i primjere dobre prakse privlačenja nove publike i prezentacije filmova izvan klasičnog okruženja kinodvorana kojih u tim mjestima najčešće niti nema. Prvi na programu sisački je SEFF, međunarodni festival profesionalnih i amaterskih video i filmskih uradaka koji svojim sadržajem promiču ideje zaštite okoliša i održivog razvoja. 

The younger, the better program je predstavljanja mladih autora i autorica iz područja videa, animacije i eksperimentalnog filma. Posjetitelji će unutar ovog formata moći upoznati i vidjeti radove vrlo često ograničene na festivalske forme i galerijske prostore, ali i komunicirati s autorima o kontekstu i procesu nastanka rada, idejama koje su prethodile te njihovim budućim projektima. 

Programom Runda kratkog: Hrvatski eksperimentalni film 90-ih – tehnološki odmak Kultura promjene nastavlja suradnju s Kinoklubom Zagreb, započetu prošle godine, na promociji hrvatskog kratkometražnog filma. Kratki film, estetski progresivnija i autorski zaigranija forma, uglavnom je ograničena na festivalsko prikazivanje, a njezini su distribucijski kanali često ograničeni. Runda kratkog predstavit će 26. ožujka radove etabliranih autora, ali i autora mlađe generacije. 

Detaljan program ovogodišnjih Kratkih slika potražite na službenim stranicama Kulture promjene SC. 

Objavio/la ida [at] kulturpunkt 26.02.2015