Kratki metar dugog vijeka | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Kratki metar dugog vijeka

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma Kratki metar slavi 60. obljetnicu. 

  • A
  • +
  • -

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma Kratki metar bit će održan po 60. put od 2. do 6. travnja u Domu omladine Beograda. Usprkos ovogodišnjem skromnom budžetu, organizatori najavljuju bogat program kojeg će činiti više od stotinu kratkih filmova. Kako bi dostojno obilježio ovu veliku obljetnicu, Kratki metar će dio će programa posvetiti svojoj bogatoj povijesti te publiku podsjetiti na značajne autore koji su tijekom godina obilježili ovaj festival. 

Krati metar u ovogodišnjem jubilarnom izdanju održava se pod sloganom Reset. Više od 80 filmova nalazi se u utrci za nagrade, uz selekcije s tokijskih i londonskih festivala kratkog filma, izbor novih filmskih ostvarenja iz regije, filmova o kontrastima današnje Rusije i problemima moderne Ukrajine, zanimljive rokumentarce te tradicionalni program Vrelo. Kako je najavljeno, Kratki metar otvorit će film Pirika na filmu Želimira Žilnika, dobitnika festivalske nagrade za životno djelo. Ovaj novi Žilnikov film biografski je video-esej o životu Piroške Čapko koja je kao djevojčica, prije 44 godine, glumila u Žilnikovim filmovima Pioniri maleni, mi smo vojska prava i Rani radovi.

Natjecateljski program čini 35 srpskih i 48 stranih filmova, podijeljenih u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni. Selektori su tijekom priprema za festival odgledali preko tisuću filmova, a na konačni izbor utjecali su estetski kriteriji. Rezultat je najjača konkurencija do sada, što se, prema riječima organizatora, posebno odnosi na kratki i animirani film.

Osam pratećih programa čini izbor sa Short Shorts festivala u Tokiju naslova Made in Japan, London Calling na kojem će biti prikazani najbolji filmovi s London Short Film Festivala, Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici fokusiran na oprečnosti moderne Rusije, Angry Ukrainians sastavljen od filmova istoimenog pokreta filmskih autora koji se bave problemima moderne Ukrajine i program dokumentarnog rock filma Rockumentary Revolutions.

Ostvarenja iz regije bit će predstavljena u programu naslova Komšiluk, koji ove godine poseban fokus stavlja na novi crnogorski film. Tradicionalni prateći program Vrelo posvećen je filmovima s temom art terapije, dok putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film Sing your song. Pored filmskog programa, u okviru 60. Kratkog metra zakazane su i brojne diskusije o filmovima, kao i druženja s domaćim i stranim autorima.

Filmove će ocjenjivati međunarodni žiri u sastavu Lordan Zafranović, Marija Milanović Lazarevski, Mirjana Karanović, Vera Schmidt i Afarin Egbal.

Informacije o programu i filmovima u konkurenciji možete pronaći na službenim stranicama festivala. 

KP / foto: Pirika na filmu

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 25.03.2013