Kratki utorak: Carlo Montanaro | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Kratki utorak: Carlo Montanaro

Kratki utorak u kinu Tuškanac posvećen je animiranim djelima iz filmskog arhiva talijanskog pisca, novinara i filmskog kritičara Carla Montanara.

11.03.2014 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

U okviru predstavljanja arhiva Carla Montanara, 11. ožujka, s početkom u 19 i 21 sat, bit će prikazana dva programa animiranih filmova - izbor ranih zvučnih animiranih filmova (klasici Walta Disneya, Friza Frelenga, Texa Averya, braće Fleischer i dr.) te program klasika autorskog animiranog filma (Lotte Reiniger, Len Lye, George Pal, Jan Lenica...). 

Ulaz na projekcije je besplatan. Filmovi će se prikazivati s 16 milimetarskih filmskih kopija i imaju engleske titlove.

Arhiv Carla Montanara jedna je od najvažnijih i najbogatijih zbirki filmske građe u Italiji. Osnovan je 1960-ih godina u Veneciji kao privatna zbirka, a od 2010. djeluje kao kulturna udruga. Nastao je s ciljem prikupljanja dokumentarne građe o povijesti filma, s posebnim naglaskom na razdoblje nijemog filma, rano razdoblje zvučnoga filma, animirani film, kao i eksperimentalni film iz doba povijesne avangarde. Arhiv sadrži iznimno heterogenu građu -  oko tisuću 8mm i 16mm filmskih kopija, formate poput Betamaxa, VHS-a, Video2000, V8, kao i razne projektore, filmsku opremu, predfilmske naprave, knjige, publikacije i fotografije.

Voditelj arhiva Carlo Montanaro, nekadašnji je direktor Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji, a sada predavač Teorije masovnih medija na istom fakultetu. Jedan je od osnivača festivala nijemoga filma u Pordenoneu i aktualni predsjednik Talijanske udruge za istraživanja povijesti kinematografije (AIRSC). O radu svog arhiva razgovarat će s kustosom Kratkog utorka Ivanom Ramljakom, a najavit će i oba filmska programa.

Raspored projekcija provjerite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.03.2014