Kratko je bitno | kulturpunkt

Najave Festival

<

Kratko je bitno

Uz dva glavna natjecateljska programa, filmove u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, Tabor Film Festival pripremio je i niz popratnih (i ne samo) filmskih programa.

06.07.2017 - 09.07.2017 , Desinić - Dvorac Veliki Tabor

Međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor Film Festival koji se održava od 6. do 9. srpnja u prekrasnom srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor i ove će godine ponuditi obilje odličnih radova iz hrvatske i svjetske filmske produkcije. Uz dva glavna natjecateljska programa – filmove u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, Tabor Film Festival pripremio je i niz popratnih filmskih programa s obiljem sjajnih naslova i za najzahtjevniju publiku. 

Gotovo od samih početaka TFF u suradnji s Europskom filmskom akademijom priprema program Kratko je bitno!/Short matters! u kojemu gledatelji imaju prilike pogledati najbolje kratke filmove europskih redatelja nominiranih za prestižnu Akademijinu nagradu. Među petnaest najboljih u 2016. u ovogodišnjem će se programu naći i pobjednički nizozemsko-sirijski film "9 dana – s mog prozora u Aleppu" Thomasa Vroegea, Floora van der Meulena i Issa Toume.

Posjetitelji će moći pogledati i retrospektivu filmova slovenske redateljice Špele Čadež, koju je za ovu priliku priredila slovenska filmska kritičarka i filmologinja te dugogodišnja glavna urednica vodećeg slovenskog filmskog časopisa KINO Maja Krajnc. Špela Čadež animiranim se filmom "Boles", nagrađivanom na više od pedeset svjetskih festivala među kojima je i TFF, prometnula u jedno od najznačajnijih imena na području animacije u regiji, a upravo je svojim najnovijim filmom "Noćna ptica", koji ćemo također gledati na Taboru, osvojila Grand Prix ovogodišnjeg zagrebačkog Animafesta.

Po četvrti put taborska će publika moći uživati u izvrsno prihvaćenom programu Sound &Vision, koji spaja vizualnu atraktivnost filmova i virtuoznost izvođenja glazbe uživo, a ove godine za zvučnu podlogu pobrinut će se post rock/eksperimentalni glazbenici STEMS iz Velike Britanije, koji će svojim elegantnim, tamnim i mantričnim zvukovima popratiti filmove Georgesa Mélièsa te nas odvesti na putovanje u svemir uz video snimljen NASA-inim teleskopom Hubble.

Na programu Tabora ponovo je i jedan od najzabavnijih festivalskih programa, interaktivna Noć žive publike koja donosi mnoštvo zabave uz pomno odabrane filmske naslove. Publika će kao i dosadašnjih godina moći aktivno sudjelovati u gledanju, komentiranju i navijanju za najbolji film, a program će ponovo moderirati duhoviti Zoran Kelava. 

Kako bi razotkrili pomalo samozatajnu, ali trajnu i neraskidivu vezu između Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti, organizatori Tabor Film Festivala pokrenuli su program Zagorski specijal, kojim se predstavljaju filmovi s toposom Zagorja te autori koji su porijeklom ili mjestom prebivanja vezani uz zagorski kraj. U drugoj sezoni bit će prikazani radovi autora, animatora, redatelja, ilustratora, storyboard i layout artista te karikaturista Marijana Lončara, rodom iz Zaboka i adresom u Krapini. Ovaj svestrani i nagrađivani autor porijeklom iz Zagorja profesionalno se bavi animiranim filmom više od 25 godina, a u svojoj je bogatoj karijeri radio kao glavni animator na"Malim letećim medvjedićima", "Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića" i "Cigli", autor je nagrađivanog "Sretnog cvrčka", a posljednjih godina zapamćen kao autor novih nastavaka "Profesora Baltazara".

Listu festivalskih prijateljstava Tabora upotpunit će i jedno novo – ono s festivalom poljske animacije O!PLA, koji će gostovati s izborom najboljih recentnih poljskih animiranih filmova, u programu In a Loney Planet gledat ćemo filmove po izboru člana međunarodnog žirija Michaela Pattisona. Tabor ni ove godine nije zaboravio najmlađu publiku, koja će uživati u izboru kratkih filmova za djecu s nedavno završenog šestog festivala KIKI.

Popratni festivalski program donosi i dvije zanimljive izložbe u prostorima dvorca Veliki Tabor. Dok instalacijom "Nevidljivo" umjetnica Vanda Kreutz koristi tehničke mogućnosti digitalnih i analognih uređaja afirmirajući njihove greške, tzv. glitch-eve, istražujući fenomen digitalnog svjetla koje ljudskom oku postaje vidljivo tek putem digitalne kamere, multimedijalni umjetnici Vladimir Frelih i Dragan Matić na Taboru gostuju "Sifonijom", performativnim videima u kojima duhovito naglašavaju apsurdnost ljudskih aktivnosti, povezujući ih s društveno–političkom stvarnošću prostora zapadnog Balkana. 

Festivalske ulaznice mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni od 195 kuna, na ulazu će koštati 240 kuna. U prodaji su i dnevne ulaznice s cijenama 65/80 kuna za četvrtak i nedjelju odnosno 85/100 kuna za petak i subotu. Kamp koji je otvoren dan prije i nakon Festivala je uključen u cijenu. I ove  će godine posjetitelji Tabor Film Festivalu moći uživati  u zaista bogatom glazbenom programu, a nastupit će imena kao što su Urban & 4, Let 3, My Baby, Jimmy Stanić & Sexy Boys, Kries, Matija svira Arsena, M.O.R.T., Antenat i brojna druga na čak pet pozornica. Tu su još i brojne radionice, promocije knjiga, predavanja, uz neizostavnu domaću zagorsku hranu i finu kapljicu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.06.2017